OpenShift, Red Hat, CollectiveAccess en FARO

Pinguïn met rode hoed

De aandachtige volgers van Summit 2011, het grootste opensourcecongres ter wereld, zagen tijdens de keynote van Brian Stevens, CTO en Vice President - Worldwide Engineering, na +/- 25 minuten een videoboodschap verschijnen van FARO. Enkele lovende woorden voor het nieuwe gelanceerde product OpenShift waren zeker op hun plaats. Voor het pilootproject CollectiveAccess & cloud hosting werkt FARO sinds september 2010 samen met RedHat voor de cloud-oplossing. RedHat luisterde naar onze noden en deed enkele wijzigingen aan de testomgeving van OpenShift (toen nog MAKARA) om het platform meer geschikt te maken voor de hosting van CollectiveAccess. In de komende weken zal FARO een handleiding ter beschikking stellen hoe men CollectiveAccess op OpenShift kan draaien.

Sinds februari testen meer dan veertig organisaties uit België & Nederland CollectiveAccess op de FARO-cluster die gebruik maakt van OpenShift. De test is verlengd tot eind juni. Organisaties die interesse hebben kunnen nog deelnemen aan de test.

Het pilootproject CollectiveAccess & cloud hosting ontstond eind 2008 op basis van concrete noden en problemen van de erfgoedsector. Het project wil een concreet antwoord bieden op deze problemen en de sector laten evolueren naar meer samenwerking en het gebruik van OPEN oplossingen voor het beheren en tonen van erfgoedcollecties. De website James Ensor en de erfgoedbank Waasland (en drie andere erfgoedcellen) maken reeds gebruik van CollectiveAccess in samenwerking met Drupal. Door in de toekomst gebruik te maken van OpenShift kan men CollectiveAccess, Drupal en andere applicaties samen draaien op hetzelfde platform. Het gebruik van een cluster zorgt ervoor dat hardware optimaler gebruikt kan worden. Wanneer de nood groot is aan rekenkracht en geheugen (bijvoorbeeld bij het opladen en registreren van een collectie), zullen automatisch meerdere instances opgestart worden. Deze instances worden terug gesloten wanneer de vraag naar rekenkracht en geheugen terug kleiner is. Hetzelfde principe past men toe met de opslagcapaciteit. Men kan met enkele GB's aan opslag starten en dit laten groeien naar 1 Terra. Omdat men in de cloud (vb Amazon AWS) enkel betaalt voor wat men gebruikt, kan dit voor de sector aanzienlijke besparingen opleveren. Voor de kleinere organisaties is een gedeelde cluster met meerdere organisaties een prima oplossing. Organisaties kunnen op deze manier hun collectiesoftware afnemen als een service (SAAS). Een centrale organisatie staat dan in voor het beheer van de cluster en het updaten van de collectiesoftware (zoals FARO dit nu in test doet).

Enkele voorbeelden van open source SAAS software zijn drupalgardens.com en wordpress.com. Kleinere organisaties kunnen zich op deze manier meer concentreren op het beheren en registeren van de collectie en moeten zich minder bezig houden met het beheren van servers en software. Er is echter geen vendor-lock-in omdat deze oplossing OPEN zijn en steunen op bestaande opensourceprojecten.

Op vrijdag 24 juni (13.00 - 16.00 uur) organiseren FARO en U.L.B een hands-on workshop CollectiveAccess. Deze workshop maakt gebruik van de gehoste versie CollectiveAccess op de FARO-cluster. Tijdens de workshop zal u aan de computer leren hoe een collectie kan opzetten in CollectiveAccess. Verder bekijken we  hoe u het programma kan aanpassen aan de noden van uw collectie en tonen het gebruik van pawtucket, de publieke module van CollectiveAccess. Meer informatie hierover vanaf maandag 9 mei in de kalender.

Bram Wiercx
pilootproject
cloud hosting
CollectiveAccess
OpenShift
RedHat
Amazon AWS