Save the date: studiedag binnenklimaat in collectiebeherende erfgoedinstellingen

Klimaatmetingen in een museum copyright Bart Ankersmit

Op 13 december 2022 organiseert de stichting Erfgoedklimaat samen met het Vlaamse klimaatnetwerk 'Duurzaam erfgoedklimaat' het symposium 'Slim Geregeld: Ontwikkelingen van het binnenklimaat in erfgoedinstellingen'. Benieuwd wat er op het programma staat? Lees dan gauw even verder.

De plannen

Sprekers uit Nederland en Vlaanderen zullen de laatste ontwikkelingen en nieuwste inzichten op het gebied van de omgang met het binnenklimaat in erfgoedinstellingen presenteren.

Deze dag is er speciaal voor collectiebeheerders, monumentenzorgers, installateurs, inspecteurs, adviseurs en architecten die met vragen hierover te maken krijgen. Bijvoorbeeld wanneer ze collecties willen huisvesten in een (bestaand) gebouw of wanneer ze geconfronteerd worden met ingrijpende renovaties. Vaak vindt het nadenken over de speciale wensen voor het huisvesten van museale objecten pas laat in het ontwerpproces plaats of wordt teruggegrepen op verouderde inzichten. Op dat moment blijken veel mogelijkheden, waaronder vaak ook meer duurzame oplossingen, uitgesloten en kan meestal alleen nog beperkt bijgestuurd worden. Dan kan het moeilijk zijn om verstandige keuzes te maken en om ook nog volgens een logisch besluitvormingsproces te werken.

Stichting Erfgoedklimaat en het Vlaamse klimaatnetwerk hebben als doel om kennis uit te wisselen door experts uit de praktijk en academici bijeen te brengen. Door met elkaar in discussie te treden worden in gezamenlijkheid de noden van het erfgoedveld in kaart gebracht en oplossingen gedefinieerd die daar optimaal bij aansluiten.

Interesse?

Logo Slim Geregeld
  • Locatie: Technische Universiteit Eindhoven
  • Kostprijs: 50 euro per persoon, inclusief lunch en borrel. Voor studenten is het 15 euro.
  • Alle details over programma, sprekers en de wijze van inschrijven volgen binnenkort.

Foto cover: klimaatmetingen in een museum (c) Bart Ankersmit

Anne-Cathérine Olbrechts