Lancering GRACE, nieuw expertisecentrum over kunstcriminaliteit

Dief. Beeld: Mohamed Hassan via Pixabay

Op 1 februari wordt GRACE, het nieuwe expertisecentrum over kunstcriminaliteit officieel boven het doopvont gehouden in het Museum voor Schone Kunsten Gent. Wil u graag als eerste op de hoogte zijn van de plannen? Schrijf u dan in voor het lanceringsevent.

Uniek in zijn soort

GRACE is een initiatief van het Museum voor Schone Kunsten Gent, de faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent en de Lokale Politie Gent. GRACE, of voluit het 'Ghent Research institute for Art & cultural heritage Crime and law Enforcement' is een onderzoeksproject met als unieke opzet om academische en praktische kennis omtrent kunstcriminaliteit uit verschillende sectoren te verzamelen en te verspreiden. Tegelijkertijd fungeert het als bruggenbouwer tussen verschillende actoren die met kunstcriminaliteit in aanraking komen. Het is het eerste en enige expertisecentrum over kunstcriminaliteit in België.

De graduele afbouw van de Cel Kunst en Antiek bij de Federale Gerechtelijke Politie leidde er begin vorig jaar toe dat België geen gespecialiseerde politie-eenheid meer had in de strijd tegen kunstcriminaliteit. Ondertussen werden de nodige initiatieven genomen om de Cel opnieuw operationeel te krijgen.  

Ook het gebrek aan academische kennis en expertise over kunstcriminaliteit in België sprong bij velen in het oog. Stilaan groeide het besef dat de samenwerking tussen de academische wereld, de politie en de culturele sector een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de strijd tegen – en het begrip van – het fenomeen kunstcriminaliteit. 

Persconferentie

Op 1 februari 2023 wordt GRACE boven het spreekwoordelijke doopvont gehouden. Tijdens een persconferentie met uitgebreide toelichting over het ontstaan van GRACE, zijn partners en doelstellingen verneemt u uit eerste hand alle informatie over dit samenwerkingsverband. Zo staat bijvoorbeeld al op 27 februari 2023 een eerste studiedag gepland. 

Tijdens de persconferentie zullen onder meer Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose, burgemeester Mathias De Clercq en de Gentse Schepen van Cultuur Sami Souguir hun steun aan het project komen betuigen.  

Ook u bent van harte uitgenodigd om te komen ontdekken waar GRACE voor staat en wat het de komende jaren wil bereiken. U krijgt bovendien uitgebreid de kans om vragen te stellen en de GRACE-kernleden te ontmoeten.  

Praktisch

  • Woensdag 1 februari 2023 vanaf 10.00 uur
  • Museum voor Schone Kunsten Gent (ingang via Hofbouwlaan 28, 9000 Gent) 
  • Sprekers: Prof. dr. Manfred Sellink (directeur Museum voor Schone Kunsten Gent), Stephanie D’Hose (Senaatsvoorzitter, fractievoorzitter en gemeenteraadslid Gent), Mathias De Clercq (burgemeester Gent), Sami Souguir (Schepen van Cultuur Gent), Prof. dr. Marc Cools (hoogleraar faculteit Recht & Criminologie Universiteit Gent) 

Voor deelname aan de persconferentie, persvragen of interview-afspraken kunt u contact opnemen met mevr. Kim Covent via GRACE.artcrime@hotmail.com of 0476 344 142. 

Meer informatie over GRACE vindt u hier.

Bron: perstekst GRACE
Beeld: Mohamed Hassan via Pixabay

Anne-Cathérine Olbrechts