Industriemuseum Gent opent opmerkelijk textielatelier

Textielatelier in Industriemuseum Gent © Corlazzzoli

Hebt u altijd al willen weten hoe textiel geproduceerd wordt en hoe de technologie in de loop der jaren evolueerde? Dan is een bezoek aan het Industriemuseum Gent een gouden tip.

Het vernieuwde Industriemuseum heropent namelijk met een nieuwe vaste expo, 100% Textiel. In het indrukwekkende museumgebouw werd ooit katoen gefabriceerd. Het oude fabrieksgebouw is daarmee meteen de perfecte setting voor de nieuwe opstelling. 

100% Textiel in Industriemuseum Gent © Corlazzzoli

Aan de hand van vijf thema's zoomt 100% Textiel in op het volledige maakproces van textiel. Het parcours begint bij het spinnen en weven, neemt u mee naar het veredelen of bewerken van de stof en laat zien hoe de stof wordt omgezet naar een afgewerkt product ('confectie'). In de staalkamer maakt u tot slot kennis met de talrijke grondstoffen en afgewerkte producten.

Uniek en vernieuwend: het maakatelier en de machines in werking

De kers op de taart is het nieuwe maakatelier, een doorzichtige box midden in de tentoonstelling. U kunt er meekijken over de schouders van de makers terwijl ze plantaardig verven, stikken, vilten, enzovoort. Scholen en groepen kunnen er workshops volgen, en het museum lanceert een 'artist in residence'-systeem om kunstenaars ter plaatse te laten experimenteren.

Enkele oude machines zijn nog in werking, zoals de machinale weefgetouwen. Ze worden gedemonstreerd door vakmensen en geven bezoekers een beter beeld van het maakproces én het kabaal waarin textielarbeiders moesten werken. Daarnaast nemen foto’s en schermen met fascinerende bedrijfsfilmpjes en getuigenissen van arbeiders, bedienden, fabrieksbazen … u mee naar de spinnerij, de weverij, de ververij en het confectieatelier.

Brandend actueel

Hoewel het Industriemuseum een historisch museum is, met een rijke collectie over het industriële verleden, is het nieuwe museumverhaal brandend actueel. De expo toont hedendaagse voorbeelden van innovatief textiel en van circulair textiel, van lokaal en duurzaam. Diverse ondernemers getuigen over de concurrentie met fast fashion en goedkope arbeid, zoals lingerieontwerpster Murielle Scherre van la fille d’O.

De heropening is het sluitstuk van een bredere vernieuwingsoperatie. In 2016 werd het dak van het Industriemuseum, toen nog MIAT, gerestaureerd. In 2018 veranderde het museum van naam, in 2019 werd de drukkerijafdeling gebouwd, en vandaag is er het nieuwe maakatelier en de vernieuwde vaste tentoonstelling 100% Textiel. 

Een coronaveilig bezoek brengen aan het Industriemuseum? Check de website industriemuseum.be.

Foto: Textielatelier in Industriemuseum Gent © Corlazzzoli

Anne-Cathérine Olbrechts