DICE komt naar Vlaanderen, doe mee aan de test

Dobbelstenen

DICE, de Databank Incidenten Cultureel Erfgoed, komt naar Vlaanderen. Deze databank werd in 2005 in Nederland ontwikkeld door de dienst Veiligheid van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. FARO zorgt er nu voor dat ook in Vlaanderen het hele erfgoedveld deze databank zal kunnen gebruiken. Het doet dat samen met de stedelijke musea Brugge en de provinciale musea Antwerpen (in transitie naar de Museumstichting), die het project mee financieren en alvast meestappen in het gebruik van de databank.

Waarom DICE?

DICE is een onmisbaar instrument bij het documenteren van gevaarlijke situaties, incidenten, calamiteiten en zelfs catastrofes. Zo kunt u snel en doeltreffend een incident registreren, evalueren en maatregelen formuleren en houdt u de incidenten automatisch en centraal op een uniforme manier bij.

Dit heeft heel wat voordelen. U ziet in een oogwenk de pijnpunten binnen uw eigen organisatie, zodat u heel gericht aan risicobeheersing en zelfs risicoreductie doet. Door de alerteringsfunctie kunnen alle gebruikers elkaar op de hoogte houden van een bedreiging.

U bent en blijft eigenaar van uw eigen data, terwijl FARO ze anoniem ontvangt. Op deze manier kan FARO de hele cultureel-erfgoedsector in de toekomst beter voorbereiden op vaak voorkomende incidenten.

Timing

Samen met de stedelijke musea Brugge, de provinciale musea Antwerpen en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed werken we de komende maanden aan een DICE voor Vlaanderen.

Denkt u graag mee over dit waardevolle instrument, dan nodigen we u uit om deel te nemen aan de testfase. Voor meer informatie over DICE en deelname aan die testfase, contacteer Anne-Cathérine.

Anne-Cathérine Olbrechts