Wie wil er mee nadenken over de toekomst van de cultureel-erfgoedsector?

Op 23 september werd het Prisma-project van FARO voorgesteld met als tweede luik het uitwerken van toekomstscenario’s. Aan de hand van een aantal trends zullen scenario’s uitgewerkt worden die betrekking hebben op de samenleving in 2020 en die een weerslag kunnen hebben op de erfgoedsector. Daarom organiseert FARO enkele sessies met een zo breed en gevarieerd mogelijke doelgroep. Om vlot te kunnen werken zullen de deelnemers onderverdeeld worden in drie niveaus: een Vlaams, een provinciaal en een lokaal niveau waarbij de werkwijze telkens zal aangepast worden aan de deelnemers.

Indeling van de niveaus en samenstelling van de groepen
Wij stellen groepen voor van ± 20 deelnemers die zichzelf kunnen aanmelden voor het gewenste niveau. We pleiten voor een zeer diverse groep om te vermijden dat er te discipline-gericht zou gedacht worden. Het is immers de bedoeling om na te denken over toekomstscenario’s die betrekking hebben op de brede maatschappij.

Voor het Vlaamse niveau willen we experts en ervaringsdeskundigen uitnodigen, die op Vlaams niveau iets te betekenen hebben in de erfgoedsector. We denken hierbij aan afgevaardigden van erfgoedfora of erfgoedcellen, museumconsulenten, afgevaardigden van de archieven, afgevaardigden uit de expertisecentra en de landelijke erfgoedorganisaties, Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Archiefbank Vlaanderen, en uiteraard afgevaardigden uit de academische wereld (eventueel ook internationaal). Deze oefening is al vastgelegd op 28 oktober en zal een ganse dag in beslag nemen. Hiervoor zijn er nog steeds plaatsen beschikbaar voor geïnteresseerden.

Voor de organisatie van het provinciale niveau willen we de provinciale erfgoedraden actief betrekken. Ook hier is het de bedoeling dat de groep qua inhoud zo divers mogelijk wordt samengesteld. Concreet denken we hierbij aan vertegenwoordigers uit de provinciale musea en archieven, afgevaardigden uit erfgoedcellen, …. Wij voorzien hier zes scenariogroepen (één per provincie en Brussel Hoofdstedelijk Gewest).

Voor het lokale niveau worden de erfgoedcellen als uitgangspunt genomen. Zij hebben als opdracht om een brede erfgoedgemeenschap bij hun werking te betrekken en zijn dus best geplaatst om een zeer diverse groep samen te stellen waarbij ook de vrijwilligers niet vergeten worden. We voorzien een erfgoedcel per provincie (de helft landelijke en de helft stedelijke) die binnen hun werkveld een grote diverse groep samenbrengen.

Een warme oproep tot samenwerken
In dit geheel moet elke erfgoedorganisatie of individu zijn plaats krijgen. U kan zich aanmelden voor het niveau dat het beste bij u of uw organisatie past. Hiervoor dient u zich niet tot één niveau te beperken; hoe breder de groep, hoe beter de scenario’s. Wij hopen dat iedereen tenminste aan één niveau participeert.

Gelieve uw deelname aan te melden voor uiterlijk 9 oktober op volgend e-mailadres:
anita.caals@faronet.be. Wie de introductie gemist heeft op 23 september kan de presentatie van Jacqueline Van Leeuwen bekijken op onze website.

Anita Caals
prisma
toekomstscenario's
erfgoedsector
Studiedag