GameHUB lanceert twee erfgoedgames: Wireless puppetry (Het Firmament vzw) en Het Laatste Continent (New Belgica vzw)

game firmament

Op 24 april werden tijdens de eindconferentie van GameHUB in C-mine Genk twee erfgoedgames gelanceerd. Beide games zijn de winnaars van de 'call voor gamecases' die GameHUB samen met FARO twee jaar geleden naar de erfgoedsector communiceerde. Beide serious games (gamification) gebruiken gametechnologie om een educatief verhaal te brengen voor kinderen en jongeren. 

Wireless puppetry (Het Firmament vzw)
Dit spel richt zich op kinderen en jongeren van 8 tot 12 jaar die het spel in klasverband spelen. De basis van het spel is een besturing die gebaseerd is op een echt houten speelkruis voor marionetten. Daarmee kunnen ze de pop volledig besturen: wandelen, bukken, springen, dingen vastnemen. Binnen elke level van het spel reist men doorheen de geschiedenis van een bepaalde poppensoort. De level die uitgewerkt is in het project is de wereld van de staafpoppen; van hun oorsprong binnen de traditionele Wayang golek cultuur tot de hedendaagse producties van bijvoorbeeld Handspring Puppet Company.

Het spel is een sidescrolling platform puzzle game, waar u moet proberen om van links naar rechts te geraken door een aantal obstakels te overwinnen. Die obstakels zijn meestal simpele puzzels waarbij u een beetje kennis nodig hebt over ofwel de geschiedenis van de poppen of de materialen uit de poppenwereld.

Bij het spel is een educatief lessenpakket uitgewerkt en een poppeneditor waamee de kinderen hun eigen pop kunnen ontwerpen. Tijdens het spel kan de pop verwisseld worden zodat ook een ander kind met de pop kan spelen. Het wisselen van de pop is soms ook nodig: zo zal een houten pop op een gegeven moment als bootje moeten fungeren, omdat de ijzeren pop anders gewoon zinkt. Een demo van het spel kan u hier spelen of bekijk de video's onderaan voor een impressie van het spel.

Het Laatste Continent (New Belgica vzw)
Dit spel richt zich op tieners van 13 tot 15 jaar. Met dit iPad-spel beleeft u de reis van de Gerlache naar de Zuidpool. Tijdens het browsen door het logboek ziet u de oorspronkelijke 19de-eeuwse foto's. Deze foto's komen tot leven en brengen u in de wereld van de Gerlache en zijn zuidpoolexpeditie. De reis verloopt niet vlekkeloos, onderweg wordt u geconfronteerd met tegenslagen waarbij u op zoek moet naar voedsel of los moet zien te raken uit het ijs. Het spel bestaat uit verschillende minigames en puzzels. Bekijk de video's onderaan voor een impressie van het spel.

Beide games kunnen gespeeld worden tijdens de conferentie Gezocht: serieuze spelletjes!? Gaming & Erfgoed | level 2 op 16 oktober bij FARO.

 

Bram Wiercx

Twee erfgoedgamecases winnen call van GameHUB

Game

Enkele weken geleden werd de Call voor gamecases voor het Project GameHUB gelanceerd. De winnaars zijn ondertussen bekend. Van de 23 cases die ingediend werden, hadden er twaalf een focus op erfgoed. Volgens de jury waren de ingediende cases van een zeer hoge kwaliteit, de competitie was dus groot. Uiteindelijk werden er twee erfgoedgamecases gekozen en één onderwijscase.

De erfgoedcases komen van Het Firmament, (t)huis voor figurentheater en de vzw Belgica, de bekende Antarctica-missie.

Bram Wiercx
games
Het Firmament
Belgica
gaming
GameHUB

Nog enkele dagen voor het indienen van uw gamecase

Age of empires |||

FARO begeleidt de oproep voor het indienen van erfgoedgame-cases voor het GameHUB onderzoeksproject. Cases die niet weerhouden worden, kunnen later nog opgepikt worden voor andere onderzoeksprojecten. Hebt u een goed idee voor een erfgoedgame, aarzel dan niet om uw voorstel in te dienen. Meer informatie kan u lezen in bijgevoegde pdf.

Voor meer informatie of advies kan u ook terecht bij Bram Wiercx (FARO), +32 (0)2 213 10 67 of bram@faronet.be.

Bram Wiercx