Cultureel-erfgoedsector
De cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel is een netwerk van verschillende instellingen, organisaties en verenigingen. Ontdek dit rijke en diverse cultureel-erfgoedveld op de Erfgoedkaart.
FARO is het erkende steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector. We werken voor en met erfgoedwerkers uit archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, organisaties die zich toespitsen op immaterieel erfgoed, landelijke dienstverlenende organisaties en musea. Ook beleidsmakers, gemeentelijke cultuur- en erfgoeddiensten zijn belangrijke doelgroepen.
Dienstverlenende rollen op regionaal niveau (cultureel-erfgoedcellen)
De steden en gemeenten, verenigd in een intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel, kunnen een dienstverlenende rol opnemen op regionaal niveau. Zij nemen dan een dienstverlenende rol op ter ondersteuning van de cultureel-erfgoedwerking op hun grondgebied of in een bredere regio. De VGC ontwikkelt ook een depotbeleid voor het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. De werkingssubsidie wordt toegekend voor de werking van een cultureel-erfgoedcel die een initiërende, coördinerende en ondersteunende rol opneemt. In de de steden Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Mechelen kan de werkingssubsidie toegekend worden aan een collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisatie die dan deze rol opneemt. De erfgoedcel realiseert een dienstverlenende cultureel-erfgoedwerking en neemt ook een dynamische en sensibiliserende rol op, gericht op het brede publiek.
De eerste cultureel-erfgoedconvenants werden in 2000 afgesloten met de grote kunststeden Antwerpen, Gent en Brugge. Vandaag zijn er al meer dan twintig convenants afgesloten met een stad, een intergemeentelijk samenwerkingsverband, of de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel. Een overzicht van de werking van de bijhorende erfgoedcellen vind je op de portaalsite www.erfgoedcellen.be.
Erfgoedverenigingen
Tot slot zijn er in Vlaanderen en Brussel honderden erfgoedverenigingen actief die heel wat waardevol erfgoedwerk verzetten. Het gaat over verenigingen van professionele en amateur-onderzoekers (historici, archeologen, volkskundigen, heemkundigen, genealogen …), erfgoedverzorgers en -bemiddelaars. Samen bewaren zij heel wat lokaal erfgoed in documentatiecentra of musea, dat anders vaak verloren zou gaan. Bovendien mobiliseren zij de lokale gemeenschap rond erfgoedthema’s en brengen zij erfgoed onder de aandacht via hun publicaties, gidsbeurten, allerhande ledenactiviteiten en tentoonstellingen. Via de Erfgoedkaart kan u de rijke diversiteit van dit verenigingsleven exploreren.
Overleg Cultureel Erfgoed
De cultureel-erfgoedsector heeft zich verenigd in het Overleg Cultureel Erfgoed, het platform voor belangenbehartiging van de koepelorganisaties cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel.