Digitale reanimatie: de 14.000 houtblokken van de Officina Plantiniana
De typografische collectie van het Museum Plantin-Moretus is als UNESCO Werelderfgoed internationaal incontournable. De Officina Plantiniana stond bekend voor zijn verzorgde en fraai geïllustreerde drukwerk, met naast boekillustraties ook decoratieve initialen en andere randversiering. Naast de stempels, matrijzen en loden letters verdienen dus ook de houtblokken en koperplaten de nodige aandacht.
De 14.000 houtblokken van de Officina Plantiniana zijn nooit systematisch beschreven. In het begin van de jaren 1960 werden ze behandeld met een giftig product tegen houtworm, waardoor de consultatie ervan nog wordt bemoeilijkt.
Dankzij projectsubsidies van de Vlaamse Gemeenschap kan het Museum Plantin-Moretus deze bijzondere collectie houtblokken systematisch digitaal fotograferen en beschrijven. Het project loopt van april 2019 tot eind 2020 en wordt begeleid door een stuurgroep samengesteld uit internationale experts.
Door het online ter beschikking stellen van digitale beeldbestanden, gekoppeld aan beschrijvingen in het collectieregistratiesysteem, wordt deze uitzonderlijke en ongeëvenaarde collectie houtblokken toegankelijk voor de internationale onderzoeksgemeenschap en het brede publiek.
Extern:
- Annie Bocel (Imprimerie nationale, FR)
- Jessie Wei-Hsuan Chen (Universiteit Utrecht, NL)
- Jeroen De Meester (Behoud & Beheer, Musea & Erfgoed, Stad Antwerpen)
- Roger Gaskell (UK)
- Elizabeth Savage (School of Advanced Study, University of London, UK)
- Ad Stijnman (NL)
- Bruno Vandermeulen (University Library, KU Leuven, B)
- Mart van de Wiel (Noord-Hollands Archief, NL)
Intern Museum Plantin-Moretus:
- Iris Kockelbergh, directeur
- Joost Depuydt, conservator typografische & technische collecties (projectleider)
- Jolien Van den Bossche, projectmedewerker
Praktische info
2000 Antwerpen
Subsidies 'Inhaalbeweging voor digitale collectieregistratie' van het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Gemeenschap.
Andere projecten
Samen met Ibrahim Bulut, security consultant en eveneens betrokken bij het ontstaan van het barrièremodel ...