Deelname aan '32nd ECM Summer School' als meetinglocatie in erfgoed

European Cities Marketing organiseerde van 25 tot 29 augustus in Thessaloniki de 32ste editie van ECM Summer School. De focus van het congres lag op de ontwikkelingen in de internationale meetingindustrie. 62 meetingprofessionals (uit 18 landen) namen deel, met presentaties door actoren uit de V.S., Duitsland, Ierland, Denemarken, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Gedurende 4 dagen werd ingegaan op de wijzigingen, trends en impact van de meetingindustrie op zowel de profit- als non-profitsector.

De presentaties belichtten o.a. de ontwikkeling van een marketing- en promotieplan voor een stad/venue, de opbouw van een netwerk via sociale media, het belang van storytelling, de financiële impact van internationale congressen, het RFP en bidding-proces,…  Ook werden workshops aangeboden met praktijkgerichte voorbeelden.

ECM Summer School bleek de ideale leerschool om kennis over de internationale meetingindustrie op te pikken en om een netwerk te ontwikkelen van professionals uit diverse landen en sectoren. Het bood ook de gelegenheid om onderling ervaringen en gedachten uit te wisselen.

De conclusie die het STAM trekt uit de presentaties en gesprekken met participanten is dat het begeleidingstraject van Toerisme Vlaanderen, ‘Beleving in meetinglocaties in erfgoed’, dat het STAM momenteel volgt in samenwerking met het Bijloke Muziekcentrum, een ideale start biedt om de Bijlokesite en haar erfgoed op de kaart te plaatsen. We streven naar een optimalisatie van de erfgoedbeleving op de site en hopen hierdoor internationale associaties aan te trekken en warm te maken voor het verhaal van het STAM, de Bijlokesite en van Gent.

Het STAM zal verder in dialoog gaan met Bijlokesitepartners en opgedane kennis en expertise met hen delen. Dit om het begeleidingstraject tot een goed einde te brengen en te evolueren naar een duurzaam businessmodel.

Projectresultaten
  • Er werden nieuwe contacten gelegd met spelers uit de internationale meetingindustrie.
  • In reactie op andere presentaties en tijdens informele momenten tijdens het congres werd opgebouwde kennis en expertise uitgewisseld.
  • De workshop zorgde voor de professionalisering van een erfgoedmedewerker in een veld waar nog weinig expertise is.
  • Direct gevolg is de professionalisering van de zaalhuur en (internationale) samenwerkingen binnen het STAM.
  • Kennis en expertise die werd opgebouwd door het STAM wordt verder uitgewisseld met partners en organisaties uit de erfgoed- en culturele sector (o.a. de Bijlokesitepartners).
  • Opgedane kennis wordt gebruikt om het begeleidingstraject van Toerisme Vlaanderen 'meetinglocaties in erfgoed' tot een goed einde te brengen en te evolueren naar een duurzaam businessmodel.

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
STAM
Contactpersoon
Eef Rombaut
Adres
Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
Telefoon
09 267 14 59
Financieringsbron(nen)

Toerisme Vlaanderen - Tussenkomst voor de verblijfskosten en het inschrijvingsgeld voor de workshop

Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media – Afdeling Cultureel Erfgoed – Tussenkomst voor de internationale reiskosten van cultureel-erfgoedorganisaties

Andere projecten

Familiekunde Vlaanderen diende in het kader van het beleidsplan 2007-2011 bij de Vlaamse overheid een ...

Algemeen Het project Handschriftherkenning van het archief Melijn heeft tot doel twintig volumen van 17e ...

Het narrenschip. Objecten van vervoer(ing) is een internationale coproductie van Design Museum Gent en FRAC ...