Antwerpen - (Erkend) onroerenderfgoeddepot van de Stad Antwerpen
Het onroerenderfgoeddepot van Stad Antwerpen bevindt zich in een van de gebouwen van de voormalige S.B. Housmanskazerne. Deze voormalige legerkazerne werd in 1937-1939 opgericht en bestaat uit een reeks rechthoekige gebouwen in modernistische stijl die rond een paradeplein zijn opgetrokken. De gebouwen hebben een skelet uit gewapend beton en een parement van rode steen.
Sinds 1970 is het complex eigendom van Stad Antwerpen. Momenteel zijn o.a. het onroerenderfgoeddepot, het centrale depot van de stedelijke musea en het hoofdkwartier van de lokale politie in het complex gevestigd. Het onroerenderfgoeddepot is in het souterrain van een van de gebouwen van de kazerne gesitueerd en neemt het merendeel van deze verdieping in.
Daarnaast beschikt het onroerenderfgoeddepot over een atelier met transitdepot en wasruimte voor het verwerken, bestuderen, verpakken en tentoonstellen van vondsten. Dit atelier bevindt zich in het Felix Pakhuis en is toegankelijk voor publiek.
Archeologisch en bouwkundig erfgoed
Stad Antwerpen
Stad Antwerpen, Dienst archeologie
Het werkingsgebied beslaat:
- de stad Antwerpen, met name alle 9 districten: Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk
- Zwijndrecht
- Stabroek.
Half-ondergrondse verdieping met acht grote opslagruimtes, een onderzoeksruimte, een kantoor, een quarantaineruimte en een koelcel.
- Atelier met expo- en wasruimtes: ca. 355 m²
- Studieruimte onroerenderfgoeddepot: ca. 86 m²
- Transitdepot en quarantaineruimte: ca. 226 m²
- Permanente opslag: ca. 390 m² + koelcel
Het volledige gebouw beschikt over verwarming. Daarnaast zorgen de bouwschil en de half-verzonken liggen van het depot voor een goede isolatie. De bandramen in de opslagruimtes werden voorzien van raambekleding om warmte en invallend zonlicht tegen te houden. Materiaal dat een meer stabiele en/of koelere omgeving nodig heeft wordt in een koelcel bewaard. De temperatuur en relatieve luchtvochtigheid worden gemonitord aan de hand van dataloggers.
- Algemene opslagruimtes: passieve klimaatbeheersing door middel van verwarming en raamverduistering. Constante controle door middel van dataloggers.
- Koelcel: constante temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.
- Aanduiding van nooduitgangen en evacuatieroutes
- Rookmelders in alle depotruimtes
- Vijf hand-brandmelders
- Vijf poederbrandblusapparaten
- Twee muurhaspels
- Open, verankerde rekken.
- Kunststof paletten voor grote, moeilijk handelbare objecten.
- Koelcel voor gevoelige objecten die een zeer constant klimaat vereisen.
- Verpakkingen: standaard dozen in inerte kunststof, PE-zakjes, Curver-doosjes, op maat gesneden PE-schuim en (eventueel) zakjes silicagel.
- De oude collecties in het depot herverpakken en registreren;
- digitale ontsluiting van het depot.
Het Felixatelier en de exporuimte zijn van dinsdag tot en met vrijdag toegankelijk voor publiek. Het eigenlijke depot in de voormalige S.B. Housmanskazerne is enkel te bezoeken op afspraak.
Stad Antwerpen
Dienst Archeologie
Grote Markt
2000 Antwerpen
Jerry Driesen
depotbeheerder
jerry.driesen@antwerpen.be of archeologie@antwerpen.be
03 338 43 45