Voor wie de klok luidt …

Behoudsmedewerkers aan het werk

De schoolvakantie loopt stilaan op haar einde, en ook in de musea begint het leven achter de schermen in zijn normale plooi te vallen. Collega’s komen al of niet getaand uit vakantie terug, vol verhalen van aangename - of minder aangename - ervaringen. Voor sommigen begint met het nieuwe werkjaar ook een nieuwe schoolervaring, bijvoorbeeld met de opleiding ‘behoudsmedewerker’. 

Deze opleiding is een door het Ministerie van Onderwijs gecertificeerd initiatief dat tot competentieversterking leidt voor een van de voornaamste taakvelden van het erfgoedbeheer. Sinds 2010 wordt voor het eerst in Vlaanderen een dergelijke opleiding aangeboden, die exclusief afgestemd is op de realiteit van het werk in archieven, musea, erfgoedbibliotheken en -depots. Niets te vroeg. De bewaring en dagelijkse omgang met objecten – core business van de roerend-erfgoedsector -  is complex en veeleisend, maar in de praktijk binnen onze instellingen nog te vaak een aangelegenheid van zoeken, vallen en opstaan, pendelend tussen een verontrustende stilte en het luiden van de noodklok. Het gestaag ontwikkelen van deskundigheid in eigen huis is meer en meer een vereiste om tegemoet te komen aan verwachtingen die zowel door overheid en  internationale standaarden voor collectiezorg, als door bruikleengevers en gewoon goed huisvaderschap worden gesteld.

Behoudsmedewerkers komen elke dag rechtstreeks in contact met de collecties of archiefbestanden, of moeten medewerkers aansturen wiens dagelijkse opdracht het is mee in te staan voor de materiële instandhouding ervan. Het is dan ook van het grootste belang dat zij op de hoogte zijn van de eigenschappen van materialen en hun bewaarvereisten, getraind zijn in schadeherkenning in een vroeg stadium, en in het omgaan met de objecten.

De opleiding Behoudsmedewerker is de enige in haar soort in Vlaanderen en wordt voor het tweede jaar op rij ingericht door de Bibliotheekschool te Gent. Gespreid over zes modules, samen 240 lestijden, wordt op een systematische manier de elementaire basiskennis en vaardigheden aangereikt die nodig zijn voor de goede preventieve zorg van het materiële erfgoed (het is geen restauratiecursus!). Alle docenten hebben een lange, erkende staat van dienst in de erfgoedsector, en ruime leservaring. De afgestudeerden ontvangen het Certificaat Behoudsmedewerker Erfgoed.

De schoolbel zal het nieuwe schooljaar inluiden op donderdag 15 september. Voordien zijn er nog twee informatiesessies, met inschrijvingsmogelijkheid, op dinsdag 30 augustus 2011 om 18.30 uur en vrijdag 2 september 2011 om 10.00 uur. 

De lessen vinden plaats op donderdagen van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Ook alle studiebezoeken en lessen op verplaatsing vallen telkens op een donderdag. In de opleiding wordt getracht zoveel mogelijk aan te sluiten bij de individuele werksituatie van elke deelnemer en in te spelen op de realiteit van zijn/haar dagelijkse praktijk. Daarom wordt het aantal inschrijvingen beperkt gehouden.

Voor verdere info, surf naar de website van de Bibliotheekschool te Gent of maak een afspraak met Rita Sunaert, coördinator bijscholingen aan de Bibliotheekschool (tel. +32 (0)9 218 89 33)

Leon Smets