Vijftig tinten groen

Museumpeil 40

Het nieuwste nummer van Museumpeil, het vakblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland, is volledig gewijd aan het thema duurzaamheid. Niet verwonderlijk. Het begrip is niet enkel een buzzwoord geworden, maar musea worden vandaag geacht duurzaamheid in hun beleid in te schrijven en met concrete resultaten voor de dag te komen. Hoe musea daar tegenaan kijken en effectief invulling hebben aan gegeven, komt in diverse bijdragen aan bod.

Wat moeten we onder duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen verstaan? 'Groen' en 'duurzaam' worden ingekleurd in diverse tinten, soms met spectaculaire resultaten op korte termijn, meestal als een transitieproces naar het integreren van sociale, economische en ecologische bekommernissen in zowel de beleidsbeslissingen als in de dagelijkse praktijk. Voorbeelden van samenwerken aan duurzaamheid, duurzaamheid op de werkvloer, het verwerven van het Groene Sleutel keurmerk, verduurzaming van museumgebouwen, digitale duurzaamheid, innovatieve depotconcepten, instrumenten om de eigen milieuprestaties zichtbaar te maken: het is slechts een greep uit de talrijke invalshoeken die dit nummer van Museumpeil tot een inspirerende gids maken.

Museumpeil is een uitgave van de Stichting Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM - Nederland) in samenwerking met de bureaus van de provinciale museumconsulenten (Vlaanderen) en FARO. Losse nummers van Museumpeil kosten 12,50 euro (excl. verzendingskosten) en kunnen besteld worden bij bestellingen@faronet.be.

Leon Smets
Museumpeil