VerzekerDe Bewaring gaat digitaal

Vlinder VerzekerDe Bewaring

Op Erfgoeddag 2013 met als thema ‘Stop de tijd!’ stapt VerzekerDe Bewaring definitief over van papier naar digitaal. Voortaan kunt u FARO’s losbladige publicatiereeks volledig online vinden via de website www.verzekerdebewaring.be.

VerzekerDe Bewaring is een praktijkgericht instrument over de basiselementen van preventieve conservering. Als bewaarder en beheerder van erfgoedcollecties vindt u er nuttige tips en praktische richtlijnen over thema's als licht, transportvoorbereiding, de specifieke noden van bepaalde object- en materiaalsoorten en veel meer.

In gedrukte vorm verschenen mettertijd diverse afleveringen, als een work in progress. Ook online bieden we u nu in diverse afleveringen een brede waaier aan praktische aanbevelingen, verpakt op een heldere en toegankelijke manier. Aan bod komen zowel de materiaaleigenschappen, de schadeoorzaken en –symptomen als de gewenste bewaaromgeving. U verneemt hoe u objecten kunt onderhouden, presenteren, manipuleren en opbergen.

Dankzij deze overstap naar de digitale ruimte overstijgen we de beperkingen die verbonden zijn aan een gedrukte uitgave. De bijdragen bevatten meer illustraties, een groter aanbod van verhelderende fotoreeksen, films en een ruime selectie aan weblinks en literatuur. Regelmatige aanvullingen zorgen ervoor dat we de publicatie voortdurend up-to-date kunnen houden.

VerzekerDe Bewaring is geen receptenwebsite met kooktips, maar een hulp in het huishouden. Een virtuele consulent die u naar believen kunt raadplegen. Hij moet het u mogelijk maken om inzichten te verwerven, situaties te beoordelen en gepast te handelen. Hij helpt u beter de grens van uw handelen te bepalen en in te schatten wanneer de hulp van een deskundige vereist is. De basisregel blijft immers: raadpleeg bij de minste twijfel een expert.

Vanaf nu kunt u de eerste zes afleveringen digitaal raadplegen. Met grote regelmaat volgen nieuwe bijdragen of updates van bestaande afleveringen. Via onze website en nieuwsbrief houden we hierover op de hoogte. Hebt u zelf reacties of opmerkingen? Laat ze ons dan weten en help ons VerzekerDe Bewaring te verbeteren en te actualiseren.

Leon Smets