Opleiding ‘Behoudsmedewerker’ door Vlaamse Regering erkend als basisopleiding

Enkele afgestudeerden poseren fier voor de fotograaf

Goed nieuws van het cultureel-erfgoedopleidingsfront: vanaf september 2012 kan de opleiding Behoudsmedewerker Erfgoed definitief als basisopleiding ingericht worden. Dat betekent dus dat ze haar plaats krijgt naast de initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde (BDI) en de initiatie Archiefkunde binnen het studiegebied Bibliotheek, Archief en Documentatie (BAD).

In september 2010 ging de opleiding behoudsmedewerker van start aan de Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk (VSPW) / Bibliotheekschool te Gent (Sint-Amandsberg). Het initiatief had meteen succes. Voor de tweede uitgave kende de opleiding zelfs een verdrievoudiging van het aantal inschrijvingen, met een wachtlijst tot gevolg. De eerste twee jaargangen werden aangeboden binnen een voorlopige structuur.

De basisopleiding Behoudsmedewerker Erfgoed is voldoende breed en praktijkgericht opgevat, afgestemd op de dagelijkse taken rond behoud en beheer in een erfgoedinstelling. Het opleidingsprogramma is gestructureerd in zes modules, verdeeld over twee semesters, en omvat 240 lestijden. Drie van de zes modules zijn gericht op de kennis van de grote diversiteit aan materialen die in de brede erfgoedsector worden aangetroffen, hun eigenschappen, schadebeelden en -oorzaken. In de eerste module wordt de cursist een algemene oriëntatie van het beroepsveld aangereikt, terwijl in de overige modules ruime aandacht gaat naar de bewaaromgeving, de veiligheidszorg, het onderhoud, de manipulatie en het transport van objecten en tentoonstellingsopbouw.

Het programma en alle praktische informatie over de opleiding Behoudsmedewerker Erfgoed vindt u op de website van VSPW. Tijdig inschrijven is dus de boodschap. Er is nog een infodag gepland op 29 augustus om 10.00 uur, waarop voor de cursus kan ingeschreven worden.

Leon Smets
Bibliotheekschool
behoud en beheer
opleiding
behoudsmedewerker
depot