Behoudsmedewerker: nu!

Behoudsmedewerkers Cultureel Erfgoed, afgestudeerden 2013

In het academiejaar 2012-2013 studeerden zestien behoudsmedewerkers erfgoed af aan de bibliotheekschool te Gent. Sinds de oprichting, in 2010, kent deze studierichting een gestage toename van het aantal inschrijvingen.

Zowel in musea en erfgoedbibliotheken als depots en archieven wordt de roep om kwalitatieve zorg immers steeds luider. De behoudsmedewerkers komen elke dag rechtstreeks in contact met de collecties of archiefbestanden. Het is dan ook van het grootste belang dat zij op de hoogte zijn van de materialen, van hun eigenschappen en bewaarcondities, van het belang van vroege schadeherkenning en van omgaan met de objecten. Tijdens de opleiding worden de elementaire basiskennis en vaardigheden aangeleerd die nodig zijn voor de goede preventieve zorg van het materiƫle erfgoed.

De lessen gaan steeds door op donderdag, van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur, gedurende twee semesters. Ook alle studiebezoeken en lessen op verplaatsing vallen telkens op een donderdag.

De meeste cursisten zijn al verbonden aan een erfgoedinstelling, voltijds of deeltijds. Hun verworven deskundigheid wordt er erg gewaardeerd. Voor anderen heeft het behaalde diploma de deur geopend naar een functie in een stedelijke, provinciale en recent ook in een federale erfgoedinstelling.

De lessen vangen aan op donderdag 12 september. Voor wie nog wil inschrijven: niet dralen, het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie vindt u op de website van Bibliotheekschool Gent.

Op de foto: Tien van de zestien gediplomeerden, stralend met een van de docenten.

Leon Smets