Groene tentoonstellingen: waardevol en esthETISCH? Van ongebruikte en plaatsrovende ‘rommel’ tot prachtig nieuw concept

Witte handschoen op zwarte achtergrond

Al meer dan eens hebben we het gehad over de implementatie van het groene denken in de erfgoedwerking, onder meer in ons faro-tijdschrift en in enkele blogberichten. Nog steeds echter vragen we ons vaak af: hoever gaat dit eigenlijk, en is het in realiteit wel mogelijk? Zal het de omgang met onze collecties moeilijker en minder goed maken? Gaat het enkel om wat technische aanpassingen of is het een manier van denken die zich nestelt in onze hoofden en die we meenemen in alles wat we doen? En misschien worden er net dankzij dit groene idee op vele vlakken interessante mogelijkheden gecreëerd…

Dit laatste is ongetwijfeld ook wat Brugge Plus vzw in gedachten had tijdens de ontwikkeling van hun nieuwe initiatief dat tentoonstellingsmateriaal een tweede leven wil geven. Vanuit onder meer een ecologische drijfveer wil Brugge Plus vzw een proefproject opstarten waarbij onderdelen van tentoonstellingsarchitectuur kunnen hergebruikt worden voor nieuwe projecten. Dit is niet enkel interessant voor wie geïnteresseerd is in het lenen van materiaal voor toekomstige projecten, maar ook voor wie tentoonstellingsmateriaal in overvolle opslagruimten heeft ondergebracht en bij nieuwe projecten liever geen nodeloze ontwerp- en ontwikkelingskosten meer betaalt. Ook de Brugse musea zijn erg enthousiast en willen alvast graag hun ervaring en expertise uitlenen aan dit project . Het online platform zal vanaf 1 maart actief zijn.

Onder andere dit project wordt uit de doeken gedaan tijdens onze toekomstige studiedag hier in FARO:  Erfgoed in scène gezet | Scenografie in museale context - langs alle kanten bekeken. Laat u inspireren en schrijf nu in!

Griet Kockelkoren