Behoudsmedewerker Erfgoed

Vanaf september 2010 start de nieuwe opleiding 'Behoudsmedewerker Erfgoed' aan de Bibliotheekschool Gent. Deze opleiding is in het leven geroepen op vraag van en in overleg met de cultureel-erfgoedsector.  

De cultureel-erfgoedsector is een steeds uitbreidende en heterogene sector met een grote verscheidenheid aan organisaties.  Een aantal sleutelwoorden komen echter overal terug, zoals professionalisering, behoud en beheer, preventieve conservatie, zorg voor de collecties… Zowel in musea en  erfgoedbibliotheken als depots en archieven wordt de roep om kwalitatieve zorg steeds luider en daar wil onder andere deze opleiding een concreet antwoord op bieden.

Het zijn de behoudsmedewerkers die elke dag rechtstreeks in contact komen met de collecties of archiefbestanden. Het is dan ook van het grootste belang dat zij op de hoogte zijn van de eigenschappen van de materialen waaruit hun collectie is opgebouwd en de geschikte/nodige bewaarcondities, van het belang van vroege schadeherkenning en van omgaan met de objecten.  De kwaliteit van de zorg van nu zal bepalend zijn voor het bewaren van de collectie voor later, en dient dus aan een aantal hoge eisen te voldoen.

De opleiding richt zich tot al wie momenteel werkzaam is in de sector en instaat voor het behoud en beheer van het roerend erfgoed van zijn instelling. De lessen gaan telkens door op donderdag en dit gedurende twee semesters.  In deze opleiding krijgt u elementaire basiskennis en vaardigheden aangeleerd die nodig zijn voor de goede preventieve zorg van het materiële erfgoed. Deze cursus is niet enkel interessant voor mensen die nieuw zijn in de sector, maar ook zeker als opfrissing van de laatste nieuwe ontwikkelingen.

Inschrijven kan via de website van de Bibliotheekschool Gent (het aantal plaatsen in beperkt).

Folder van de opleiding.

Opmerking: Dit is geen restauratiecursus!.

Griet Kockelkoren
depotwerking
conserveren
conservatie
passieve en actieve conservatie
preventieve conservatie