Water is van onschatbare waarde. De Week van het Water is daarom het geknipte moment om het waterrijke erfgoed in Vlaanderen in de kijker te plaatsen: hoe draagt het bij aan een meer ecologische samenleving?
Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe musea een verschil kunnen maken in de strijd tegen de klimaatverandering.
Het Middelheimmuseum en stad Antwerpen, ZNA en Universiteit Antwerpen zoeken samen naar een verbinding tussen de sites waardoor het museum toegankelijker wordt vanuit het ziekenhuis. Inzet: kunst en landschap voor een betere gezondheid.
In de periode februari-maart laat de Uitleendienst Erfgoed van FARO de dataloggers voor temperatuur en relatieve vochtigheid ijken. Alle toestellen uit de tien uitleenpunten worden tijdelijk teruggeroepen.
De International Council of Museums lanceert een ICOM Award for Sustainable Development Practice in Museums. De award draagt bij aan de versterking van ICOM's betrokkenheid bij duurzame ontwikkeling.
Op 10 december bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 75 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag drukken de musea in Vlaanderen hun bekommernis uit met een boodschap van ‘menswaardigheid’ en een reeks activiteiten.
FARO-collega Monique Verelst was aanwezig op 'And … ACTION! Museums in the climate crisis', de editie 2023 van de jaarlijkse NEMO-conferentie. Een verslag uit Lahti, Finland.
In een nieuwe interactieve kaart verzamelt en toont NEMO (het netwerk van Europese museumorganisaties) hoeveel musea in Europa al actie ondernemen tegen de klimaatcrisis. Staat uw project er al op vermeld?
Wil u aan de slag met het audiovisueel documenteren van vakmanschap? De toolbox 'Focus Vakmanschap' geeft richting.
Voorjaar 2023 organiseerden RCE en FARO de netwerkbijeenkomst 'Collectieveiligheid en protestacties' in Den Haag. Dit succesvolle initiatief wordt herhaald op 22 november, in het Fotomuseum in Antwerpen.