Als ‘onderzoeken’ en ‘participeren’ samenkomen, spreken we over 'burgerwetenschap'. En laat dat nu net het onderwerp zijn van een netwerkdag, op 12 september 2024 in Lamot Mechelen.
Op 16 mei 2024 organiseert het Lerend netwerk mondelinge geschiedenis een bijeenkomst over het geheugen. En dat is geen overbodige luxe. Want weten we er wel genoeg over?
Op 30 mei vindt in Hasselt het Groot Onderhoud plaats, helemaal in het teken van de toekomst. De inschrijvingen zijn geopend. Haast u, want het programma is rijkgevuld en de plaatsen beperkt.
Met 'De toekomst van het verleden' schreef Thijs Weststeijn een actuele wake-upcall: het wassende water zet ook voor het erfgoed heel wat op het spel. Tijd voor een interview en een debat.
Wat kan herkomstonderzoek betekenen voor musea die cultuurgoederen beheren die in koloniale context verworven zijn? Deze vraag staat centraal op een studiedag van het MAS en FARO, op 27 mei 2024.
FARO-collega Katrijn D'hamers dook in de FARO-bibliotheek en las het boek ‘Het lege-vitrinesyndroom’. Daarin onderzoekt Jos van Beurden lastige vragen over koloniale collecties.
Op vraag van het Nationaal Crisiscentrum onderzoekt het KIK de economische verliezen in de erfgoedsector n.a.v. rampen. Deze bevraging maakt deel uit van het Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030.
De toekomst van het cultureel erfgoed en het erfgoedwerk: daarover willen we het met u hebben op het Groot Onderhoud, op 30 mei in Hasselt. De gevierde filosofe en schrijfster Joke Hermsen is de eerste bevestigde keynotespreekster.
Momenteel kunt u in twee van onze buurlanden een opleiding volgen in restitutiestudies en herkomstonderzoek.
De verkiezingskoorts stijgt. Met het oog op de verkiezingen in juni zijn al verschillende memoranda en inspiratieteksten gepubliceerd. We zetten opnieuw de oogst van de voorbije weken voor u op een rijtje.