Op het Groot Onderhoud dagen we u − zoals u van ons gewend bent − graag uit. In de sessie 'Artificiële intelligentie en cultureel-erfgoedorganisaties: wat brengt de toekomst?' vragen we ons af wie bepaalt wat AI weet.
Podcasts zijn booming business, ook in de cultureel-erfgoedsector. Zo lanceerde meemoo de vierdelige podcastreeks 'Tot in detail'. Een mooie introductie tot de digitalisering van glasplaten, kranten en topstukken, en wat artificiële intelligentie daarbij vermag.
Het archief kan nu meer en sneller scannen. Bovendien kan het ook oudere, kwetsbare boeken digitaliseren.
meemoo praat u graag bij over de Vlaamse erfgoeddatabank en nodigt u als gebruiker van de huidige erfgoeddatabanken, als ondersteunende organisatie of als geïnteresseerde daarom van harte uit voor een online infosessie.
In CoDE-x kunt u onderzoeksdatasets registreren en doorzoeken. De databank brengt uw eigen werk of dat van uw vereniging in kaart. Met CoDE-x wil Histories een oplossing bieden om de onderzoeksgegevens van erfgoedvrijwilligers, die niet in andere databanken kunnen worden opgenomen, te ontsluiten...
Op 27 maart kwam de collegagroep 'Digitale collectieregistratie' samen om ervaringen te delen en voorstellen uit te wisselen. De presentaties zijn nu beschikbaar.
Op maandag 22 april vindt er een fysieke hands-on workshop plaats over het gebruik van de AI tool Transkribus voor het automatisch transcriberen van middeleeuwse en vroeg-moderne handschriften.
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.
Zal technologie de wereld redden? Wie over de toekomst nadenkt, kan niet voorbij aan ‘technologie’ en de vragen die ze oproept. Precies daarover gaat de tweede keynote van het Groot Onderhoud.
De komende drie jaar worden 100.000 boeken vrij toegankelijk gemaakt via Google Books en via BELGICA, de digitale bibliotheek van KBR.