Waarmee kunnen we u helpen?
FARO helpt u graag verder bij zowat alle aspecten van de cultureel-erfgoedwerking. Onze dienstverlening is gericht op professionele erfgoedwerkers uit archieven, erfgoedbibliotheken, musea, erfgoedcellen, organisaties die zich toespitsen op immaterieel erfgoed, dienstverlenende organisaties en medewerkers van gemeentelijke erfgoeddiensten.
Ons team staat voor u klaar. Waarvoor kunt u bij ons terecht?
Advies en begeleiding
Om het u gemakkelijk te maken hanteren we volgende labels:
- Verkenner: twee keer per jaar verwelkomt FARO nieuwe erfgoedwerkers in onze verkennerscursus. U maakt hier kennis met de sector, het steunpunt en de hedendaagse trends in erfgoedland. Zo bouwt u al meteen een eerste netwerk op.
- Basis: FARO heeft een vast aanbod aan basiscursussen die elk jaar opnieuw georganiseerd worden. Bijvoorbeeld over waarderen, behoud en beheer, immaterieel erfgoed, participatie, informatiebeheer en auteursrecht. Vaste waarden die ervoor zorgen dat u meteen mee bent!
- Praktijk: FARO heeft een gevarieerd aanbod aan vormingen die uw kennis en vaardigheden actueel houden. Verder organiseren we collegagroepen en lerende netwerken over verschillende thema’s. Initiatieven met het label ‘Praktijk’ zijn concreet en zetten in op ervaringsdeling.
- Labo: jaarlijks organiseert FARO minstens één innovatief FARO-lab over een maatschappelijk vraagstuk of nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Hier willen we samen met u nieuwe invalshoeken ontdekken en nieuwe tools ontwikkelen.
- Plus: het steunpunt zorgt ook voor verdieping en theoretische kaders bij uw werk. Tijdens studiedagen en masterclasses kunt u diepgaande kennis en kunde verwerven, met een focus op visievorming en strategie.
FARO biedt al deze vormingen tegen een democratische standaardprijs aan; voor organisaties binnen de cultureel-erfgoedsector werken we bovendien met een kortingstarief. Onze tarieven staan in de verkoopsvoorwaarden van FARO.
Wil u weten welke vorming het best bij u past? Of heeft u een concreet idee voor een nieuwe vorming waarop FARO kan inzetten? Neem dan contact op met onze coördinator vorming en advies en dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.
Diensten
U kunt gratis een beroep doen op enkele ondersteunende instrumenten van FARO:
- In de FARO-bibliotheek vindt u een uitgebreid aanbod van publicaties en vakbladen over de dagelijkse cultureel-erfgoedpraktijk, volledig online ontsloten via de Limo-catalogus.
- Praktijkkennis en inzichten worden voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld, onder meer op deze website en de Erfgoedwijzer.
- Dankzij de Uitleendienst Erfgoed leent u gratis materiaal uit dat het beheer van uw collectie vergemakkelijkt.
- In de Databank Incidenten Cultureel Erfgoed registreert u op een uniforme manier alle ‘incidenten’ met het erfgoed in uw collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisatie.
- De ErfgoedApp helpt u om uw aanbod op een laagdrempelige manier digitaal te ontsluiten.
- De Erfgoedkaart is het meest volledige overzicht van de brede cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel! Staat uw organisatie nog niet op de kaart, meld u dan aan.
Tot slot: wat zijn of doen we niet?
- Subsidies verstrekken. Dat doet het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid.
- Informatie of advies geven over onroerend erfgoed: in Vlaanderen wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen cultureel erfgoed (roerend en immaterieel, gemeenschapsmaterie) en onroerend erfgoed (monumenten en landschappen, gewestmaterie). Voor meer informatie over onroerend erfgoed kunt u terecht op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed.