Waarmee kunnen we je helpen?
FARO helpt je graag verder bij zowat alle aspecten van de cultureel-erfgoedwerking. Onze dienstverlening is gericht op professionele erfgoedwerkers uit archieven, erfgoedbibliotheken, musea, erfgoedcellen, organisaties die zich toespitsen op immaterieel erfgoed, dienstverlenende organisaties en medewerkers van gemeentelijke erfgoeddiensten.
Ons team staat voor je klaar. Waarvoor kan je bij ons terecht?
Advies en begeleiding
Om het je gemakkelijk te maken hanteren we volgende labels:
- Verkenner: twee keer per jaar verwelkomt FARO nieuwe erfgoedwerkers in onze verkennerscursus. Je maakt kennis met de sector, het steunpunt en de hedendaagse trends in erfgoedland. Zo bouw je al meteen een eerste netwerk op.
- Basis: FARO heeft een vast aanbod aan basiscursussen die elk jaar opnieuw georganiseerd worden. Bijvoorbeeld over waarderen, behoud en beheer, immaterieel erfgoed, participatie, informatiebeheer en auteursrecht. Vaste waarden die ervoor zorgen dat je meteen mee bent!
- Praktijk: FARO heeft een gevarieerd aanbod aan vormingen die je kennis en vaardigheden actueel houden. Verder organiseren we collegagroepen en lerende netwerken over verschillende thema’s. Initiatieven met het label ‘Praktijk’ zijn concreet en zetten in op ervaringsdeling.
- Labo: jaarlijks organiseert FARO minstens één innovatief FARO-lab over een maatschappelijk vraagstuk of nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Hier willen we samen met jou nieuwe invalshoeken ontdekken en nieuwe tools ontwikkelen.
- Plus: het steunpunt zorgt ook voor verdieping en theoretische kaders bij je werk. Tijdens studiedagen en masterclasses kan je diepgaande kennis en kunde verwerven, met een focus op visievorming en strategie.
FARO biedt al deze vormingen tegen een democratische standaardprijs aan; voor organisaties binnen de cultureel-erfgoedsector werken we bovendien met een kortingstarief. Onze tarieven staan in de verkoopsvoorwaarden van FARO.
Wil je weten welke vorming het best bij je past? Of heb je een concreet idee voor een nieuwe vorming waarop FARO kan inzetten? Neem dan contact op met onze coördinator vorming en advies en dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.
Diensten
Je kan gratis een beroep doen op enkele ondersteunende instrumenten van FARO:
- In de FARO-bibliotheek vind je een uitgebreid aanbod van publicaties en vakbladen over de dagelijkse cultureel-erfgoedpraktijk, volledig online ontsloten via de Limo-catalogus.
- Praktijkkennis en inzichten worden voor jou verzameld en overzichtelijk gebundeld, onder meer op deze website en de Erfgoedwijzer.
- Dankzij de Uitleendienst Erfgoed leen je gratis materiaal dat het beheer van je collectie vergemakkelijkt.
- In de Databank Incidenten Cultureel Erfgoed registreer je op een uniforme manier alle ‘incidenten’ met het erfgoed in je collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisatie.
- De ErfgoedApp helpt je om je aanbod op een laagdrempelige manier digitaal te ontsluiten.
- De Erfgoedkaart is het meest volledige overzicht van de brede cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel! Staat je organisatie nog niet op de kaart, meld je dan aan.
FARO als partner voor je studiedag, conferentie of ander vormingsmoment. Wel of niet?
Je plant een studiedag, conferentie of ander vormingsmoment en wil hiervoor graag samenwerken met FARO? Dat kan! We sommen de verschillende mogelijkheden en voorwaarden voor je op.
Voor wie?
Als je een erfgoedprofessional, beleidsmaker of werknemer van een gemeentelijke cultuur- en erfgoeddienst bent, ben je bij FARO aan het juiste adres. We zijn immers gespecialiseerd in sectorgerichte communicatie. Voor publieksgerichte communicatie verwijzen we je graag door naar UiT in Vlaanderen.
Van louter communiceren ...
Wens je dat je vorming, training, netwerkmoment, masterclass e.d. eenvoudigweg wordt opgenomen in de FARO-kalender en de bijhorende nieuwsbrief? Dat kan zeker: het volstaat dat je mailt naar Annemie Vanthienen. Vermeld in je bericht zeker alle relevante informatie die bij zo’n evenement hoort: de datum, het uur, een korte beschrijving met het programma, de prijszetting, de locatie en de manier waarop geïnteresseerden zich kunnen inschrijven.
… tot partner van je initiatief
Het ligt een beetje anders als je FARO als partner voor je initiatief wil. We werken uiteraard graag mee aan alle vormingsinitiatieven die erfgoedwerkers doen groeien – lees er onze missie (nog) maar eens op na. Dat kan op verschillende manieren:
- FARO heeft heel wat inhoudelijke expertise en bijgevolg kunnen we zorgen voor allerlei interventies over een waaier van onderwerpen en thema’s: een lezing, de begeleiding van een workshop, deelname aan een panelgesprek enzovoort.
- Als ‘neutrale speler’ worden we ook regelmatig gevraagd om dagvoorzitter te zijn, of een debat of panelgesprek te modereren. Ook dat doen we met plezier.
Om te beslissen of we je evenement als partner ondersteunen, hanteren we de volgende principes:
- Inhoudelijk sluit je activiteit idealiter aan bij de thema’s van onze werking. Als je je afvraagt wat die zijn, neem dan best even het meerjarenplan 2023-2027 door.
- Een (h)echte samenwerking betekent dat we op voorhand mee nadenken over de inhoud en de (vormelijke) aanpak. Concreet wil dat zeggen dat je in een vroeg stadium bij ons komt aankloppen. Nog een reden om er vroeg bij te zijn: het grote volume aan activiteiten dat we zelf organiseren.
- Ingeval we samenwerken wordt FARO consequent en overal vermeld als partner: op de website en in de nieuwsbrief, in uitnodigingen, in de powerpointpresentatie, tijdens de introductie enzovoort. Je vindt ons logo op de website.
- Bij een samenwerking maken we op voorhand met de partners heldere, ook financiële en administratieve afspraken, en stellen we altijd een overeenkomst en begroting op. Elke FARO-vorming wordt geëvalueerd: daarvoor hebben we een procedure. FARO streeft hierbij naar een samenwerking ‘met gesloten beurzen’, waarbij de partners evenwaardig bijdragen via enerzijds de inbreng van dienstverlening/infrastructuur en/of expertise en anderzijds het delen van kosten. De kosten worden in principe zoveel als mogelijk gecompenseerd door bv. inschrijvingsgelden of andere inkomsten. We streven dus naar een break-evenresultaat.
Bij wie kan je terecht met je voorstel of vragen?
Heel eenvoudig: bij de aanspreekpunten voor de deelsectoren en bij het Team erfgoedwerking van FARO. Je vindt ons op de website. Als je desondanks niet goed weet wie je kan aanspreken, mail dan naar info@faro.be of bel naar 02 213 10 60.
We kijken ernaar uit om de krachten te bundelen!
FARO als partner voor je cultureel-erfgoedproject. Wel of niet?
FARO krijgt jaarlijks verschillende vragen om partner te worden van een cultureel-erfgoedproject. Bij elk voorstel bekijkt FARO of het in de eigen planning en expertise past.
In deze fiche vind je een aantal vragen die we gebruiken om al dan niet toe te zeggen. Bekijk ze zeker eens vooraleer je naar ons toestapt en probeer er voor jezelf al een antwoord op te formuleren.
Ook het tijdstip waarop je ons contacteert speelt een grote rol in ons beslissingsproces. We hebben zeker twee weken nodig om het project inhoudelijk te beoordelen en van feedback te voorzien. Natuurlijk beseffen we dat de laatste twee weken belangrijk zijn om een projectdossier te finaliseren. Daarom is het best om ons zo vroeg mogelijk te betrekken bij de voorbereiding van je project. Dat allereerste contact mag gerust op basis van een ruw uitgewerkt projectvoorstel. Als FARO de vraag tot medewerking niet lang genoeg op voorhand (i.e. minimaal twee weken) ontvangt, is de kans groot dat we sowieso ‘nee’ zullen zeggen.
Twijfel je of FARO de geschikte partner is voor je cultureel-erfgoedproject? Neem gerust contact met ons op via saidja.steenhuyzen@faro.be.
Tot slot: wat zijn of doen we niet?
- Subsidies verstrekken. Dat doet het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid.
- Informatie of advies geven over onroerend erfgoed: in Vlaanderen wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen cultureel erfgoed (roerend en immaterieel, gemeenschapsmaterie) en onroerend erfgoed (monumenten en landschappen, gewestmaterie). Voor meer informatie over onroerend erfgoed kan je terecht op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed.