Sectorgids musea. Vademecum met aanbevelingen bij de basiswerking van musea in een coronapandemie

Vanaf maandag 7 maart 2022 werd overgegaan naar code geel van de coronabarometer. Een verademing: bezoekers kunnen opnieuw ontvangen worden op een 'normale' manier en we kunnen in grote mate terugkeren naar een situatie van voor de pandemie. Maar toch zullen we opnieuw moeten leren omgaan met de herwonnen vrijheden. Gelukkig hebben we ons de afgelopen twee jaar een reeks ‘goede gewoontes’ eigen gemaakt. Laat ons die vooral blijven aanhouden én dus voorzichtig blijven. 

De voorbije maanden publiceerden we op deze pagina twaalf updates van de Sectorgids musea. Deze gids bracht de coronamaatregelen in kaart en gaf de nodige richtlijnen en tips mee. De gids belichtte de geldende maatregelen, was opgevat als een dynamisch document en werd wanneer nodig up-to-date gehouden. Een intensief werk dat FARO enkel kon klaren dankzij de niet-aflatende hulp van de ‘Klankbordgroep sectorgids musea’. Bijzondere dank gaat dan ook uit naar Peter Bary (M Leuven), Sarah Bastien (Stad Gent), Lies Buyse (Musea en Erfgoed Antwerpen) en Dirk Vanclooster (Abdijmuseum Ter Duinen), die hier deel van uitmaakten.

We danken ook de museum- en erfgoedsector om geduldig en nauwkeurig alle wijzigingen en adviezen steeds ter harte te nemen. Het is dankzij jullie inspanningen dat we de afgelopen twee jaar veilige plaatsen konden creëren, en de nodige vertroosting en ontspanning konden bieden.

Op deze pagina vindt u de laatste versie van de 'Sectorgids musea' (update 18 februari 2022), samen met de laatste versie van de uitgebreide gids (versie 24 april 2021). Een blogbericht met de laatste stand van zaken dd. 9 maart 2022 vindt u hier.

Auteur(s)
Redactie: Peter Bary (M Leuven), Sarah Bastien (AGB Kunsten en Design Gent), Lies Buyse (Musea en Erfgoed Antwerpen), Dirk Vanclooster (Abdijmuseum Ter Duinen) en Monique Verelst (FARO)
Jaartal
2021