Stories From Flanders Fields: Perspectives on the Great War Centennial

In 2017 werd de intrede van de Verenigde Staten in de Eerste Wereldoorlog herdacht, net als de rol van Franklin en Eleanor Roosevelt en andere Amerikanen tijdens dit conflict. In 2018, slechts enkele weken na de herdenking van de Wapenstilstand, werd het Amerikaanse publiek uitgenodigd voor een panelgesprek over het levendig houden van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en België tijdens en na 14-18.

In augustus 1914 vallen de Duitsers neutraal België binnen waardoor België een bezette staat wordt tot het einde van de oorlog. Vele historische publieke gebouwen worden vernield, maar ook volledige steden en dorpen worden weggeveegd. Dankzij humanitaire hulp via het Commission for Relief in Belgium, georganiseerd door de latere Amerikaanse president Herbert Hoover, kunnen de vele burgers uit bezet gebied van de hongersnood gevrijwaard worden. De Belgische bodem wordt doordrongen met het bloed van de vele Belgische, Duitse en geallieerde militairen.

De sprekers belichten dit bij de Amerikanen relatief onbekend hoofdstuk over de oorlog en de verschillende herdenkingen op begraafplaatsen, literatuur en tentoonstellingen. Professor Jonathan Rosenberg van Hunter College en de CUNY Graduate Center, moderator van het panelgesprek, met: Ivan Adriaenssens, auteur van graphic novels The Nieuport Gathering, The Last Brady en Cher Ami; Karen Derycke, wetenschappelijk medewerker van het Memorial Museum Passchendaele 1917; en Christopher Sims, auteur van The Soldiers of the Flanders Field American Military Cemetery.

Projectresultaten

Met het panelgesprek Stories From Flanders Fields: Perspectives on the Great War Centennial wou het Flanders House een stukje minder bekende geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog naar voren brengen, namelijk de inzet van Amerikaanse troepen in België. In april 1917 verklaren de Verenigde Staten de oorlog aan Duitsland. De eerste Amerikaanse troepen zetten voet op het Europese vasteland in de zomer van 1917. In Vlaanderen worden ze voor het eerst ingezet in de zomer van 1918. Het 27th en 30th US Division worden ingezet tijdens de Slag bij Vierstraete in Heuvelland. Voormezele is het eerste dorp dat door Amerikanen bevrijd wordt. Tijdens het eindoffensief worden de 37th en 91th US Division toegevoegd aan Legergroep Vlaanderen. In oktober 1918 gaan ze mee in de aanval rond Oudenaarde en Waregem.

Vanuit drie verschillende invalshoeken kwam dit verhaal aan bod. Christopher Sims, auteur van The Soldiers of the Flanders Field American Military Cemtery, gaf een korte introductie over de eerste banden tussen Vlaanderen en de Verenigde Staten en achtergrondinformatie over de ontstaansgeschiedenis van het A.B.M.C. en het Flanders Fields Cemetery in Waregem. Hierna volgden twee individuele verhalen van New Yorkers, begraven in het Flanders Fields Cemetery. Ivan Petrus Adriaenssens, auteur van graphic novels The Nieuport Gathering, The Last Brady en Cher Ami, stelde zijn nieuwste graphic novel AT WARegem voor, over de Amerikaanse troepen tijdens de laatste zes weken van de oorlog.

Karen Derycke, wetenschappelijk medewerker van het Memorial Museum Passchendaele 1917, lichte ten slotte de missie en visie van het Memorial Museum Passchendaele 1917 toe. Het museum vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog, en meer specifiek de Slag bij Passendaele in 1917. Hierbij zijn experience en een open museum de sleutelwoorden. Aan de hand van het project The Passchendaele Archives werden enkele persoonlijke verhalen aangehaald. Daarnaast werden enkele opmerkelijke herdenkingen uitgelicht zoals Silent City meets Living City en tijdelijke tentoonstellingen. Na de drie presentaties volgde een panelgesprek waarbij vragen zoals ‘Waarom is de herdenking van de Eerste Wereldoorlog belangrijk?’ beantwoord werden.

Partnerorganisaties
  • Flanders House New York
  • Roosevelt House, Public Policy Institute at Hunter College

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Flanders House New York
Contactpersoon
Nicolas Polet
Adres
The New York Times Building
620 Eighth Avenue, 38th Floor
New York, NY 10018
Telefoon
+1 (212) 584-2200
Financieringsbron(nen)

Departement Cultuur, Jeugd en Media, afdeling Cultureel Erfgoed, tussenkomst internationale reis- en verblijfskosten van cultureel-erfgoedorganisaties: 355,20 euro verblijfskosten

Flanders House New York: 378,29 euro reiskosten