SMUK. Decoratie in de mode: een show-off

Dit boek bundelt voor het eerst wetenschappelijke inzichten in decoratieve opsmuktechnieken in de luxemode-industrie. Internationale curatoren en onderzoekers geven een heldere kijk op de verschillende technieken, de socio-economische achtergrond en de visuele en esthetische waarde van deze decoratieve creaties. Ze brengen vernieuwende standpunten over luxe, de ateliers, de rol van decoratie in de mode en versiering in de garderobe van de man.

Door de vraag naar decoratie op kledij ontstonden heel wat specialisaties, zoals de broderie (borduurwerk), de plumasserie (bewerking van pluimen) en de parurerie florale (bloemenopschik). Dit handwerk staat synoniem voor exclusiviteit en luxe en speelt nog steeds een cruciale rol in de haute couture. In hun verlangen naar glamour blijven hedendaagse ontwerpers experimenteren met zowel ambachtelijke als machinale technieken. De technologische ontwikkelingen zorgden ervoor dat decoraties op grotere schaal geproduceerd kunnen worden en ze vandaag ook opduiken in prêt-à-portercollecties.

EMBELLISHMENT/SMUK toont de werking van de belangrijkste Parijse ateliers, een quasi verborgen aspect van de mode-industrie, de invloed van machinale toepassingen en de rol van decoratie in couture en prêt-à-porter vandaag. Tegelijk duikt het boek in de kleerkast van de man, meer bepaald die van de achttiende-eeuwse hoveling, die goede sier maakte met mantels en vesten met rijkelijk geborduurde bloemmotieven.

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Modemuseum Hasselt
Contactpersoon
Eve Demoen
Anaïs Huyghe
Adres
Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt
Telefoon
011 23 96 21
Financieringsbron(nen)

Cultureelerfgoeddecreet: projectsubsidie (cultureel-erfgoedwerking of cofinanciering)

Andere projecten

Voorgeschiedenis: Het werkbezoek kaderde in de vraag vanuit het Art Museum Versi in Seoul, Zuid-Korea ...

Met dit project wil Eperon d'Or de eerste fase realiseren van een noodzakelijke inhaalbeweging voor ...