Oriëntatiereis naar Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haifa met Kunstenpunt

Kunstenpunt organiseerde van 5 tot 11 oktober 2018 een werkbezoek aan Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haifa voor kunstenaars en professionals in de kunstensector (beeldende kunsten, podiumkunsten en muziek) in Vlaanderen. Dit bezoek kadert in het bredere traject van Kunstenpunt rond het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

Het programma werd samengesteld door kunstenaar Samah Hijawi en vond plaats tijdens de Amman Design Week in Amman en de openingsweek van het Qalandyia International Festival in Ramallah. Het werkbezoek bestond uit bezoeken aan kunstorganisaties en kunstenaarsinitiatieven, ontmoetingen met kunstenaars en curatoren/programmatoren, en deelname aan voorstellingen, tentoonstellingen en concerten.

In Amman bezochten we Darat Al Funun: The Khalid Shoman FoundationThe National Center for Culture and Arts, en ontmoetten we de medewerkers van het Al Balad Theater. Samen met MMAG was er een informeel diner met kunstenaars en kunstenaarscollectieven die de scene in verschillende hoedanigheden activeren.

In Ramallah bezochten we organisaties die in de dans- en performance-scene werken, zoals Saryyet Ramallah, en Al Funun die ook als muziekarchief functioneren. Al Kamandjati en Samer Jaradat productions introduceerden ons bij muzikanten en productiehuizen in de muzieksector. We bezochten ook de AM Qattan Foundation in hun nieuwe gebouw, evenals het onlangs geopende Palestine Museum. Samen met het Khalil Sakakini Culture Center sloten we ons aan bij kunstenaars en denkers voor een discursieve bijeenkomst over het concept ‘solidariteit’.

In Jeruzalem ontving Al Mamal Foundation for Contemporary Art, gevestigd in de oude stad, ons samen met een aantal lokale kunstenaars, voor een diner op hun dak. De volgende dag bezochten we Al Hosh en kregen we een performance tour door het kunstenaarscollectief the Palestinian Hosting Society. 

De laatste stop was Haifa, dat bekend staat om zijn levendige muziekscene. We ontmoetten er bands en theatergroepen zoals Al Khashabeh Theater, evenals het pas opgerichte Manjm Haifa Culture Lab en de mensen achter het Haifa Independent Film Festival.

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Mu.ZEE
Contactpersoon
Ilse Roosens
Adres
Romestraat 11, 8400 Oostende
Telefoon
059 24 21 97
Financieringsbron(nen)

Tussenkomsten voor internationale reis- en verblijfskosten van cultureel-erfgoedorganisaties: 1.125 €.

Andere projecten

Zie document “Verantwoording van projectsubsidies voor ontwikkelingsgerichte en internationale projecten. Cultureel erfgoeddecreet” door ons bezorgd ...

Het FOMU nam deel aan een masterclass over de identificatie van, en zorg voor, fotografische ...

De dienstreis stond in het teken van het congres MuseumNext, intussen toe aan een tiende ...