Hilāl: 50 jaar islamitische eredienst in Vlaanderen. 1974-2024
Religieuze organisaties spelen een belangrijke rol in het leven van geloofsgemeenschappen. Dat geldt ook voor moskeeën die niet alleen religieuze, maar ook sociaal-culturele functies vervullen voor de diverse moslimgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Die verschillende functies komen tot uiting in het diverse erfgoed dat het moskeeleven reflecteert. Dat materieel en immaterieel moskee-erfgoed biedt veel potentieel voor samenwerking, maar het blijft onderbelicht.
Met dit driejarig erfgoedproject wil KADOC-KU Leuven, samen met een breed netwerk van lokale en landelijke erfgoedspelers, de samenwerking tussen de erfgoedsector en de organisaties van de islamitische eredienst stimuleren. Het doel is om met het veelzijdige moskee-erfgoed aan de slag te gaan en (onderzoeks)-activiteiten voor een breed publiek uit te werken. Zo wil het project de diversiteit en de geschiedenis van moskeeën en het verbonden erfgoed in Vlaanderen en Brussel vastleggen, delen en een betekenis geven.
PARCUM, MAS (Museum aan de Stroom), Herita, EMB (Executief van de Moslims van België), Erfgoedcel Brugge, Zender, Erfgoedcel Rivier&Land, Stuifzand, Erfgoedcel Leuven, Erfgoedcel Dijk 92, Erfgoedcel Brussel, Erfgoedlab Antwerpen, Erfgoedcel Waasland & Erfgoedcel ECRU.
Praktische info
Cultureel-erfgoedproject gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.
Andere projecten
Iedereen kent ridderverhalen over Karel de Grote en koning Arthur. Waarom spreken die verhalen vandaag ...
Dankzij dit subsidieproject kon het KMSKA een belangrijke stap zetten naar een duurzaam, geautomatiseerd beheer ...
De Biënnale van de Schilderkunst was in 2012 aan zijn derde editie toe. Dit tentoonstellingsproject ...