Deelname aan Preventive Conservation: The State of The Art. 27th Biennial congress International Institute for Conservation

Van 10 tot 14 september vond in Turijn het internationaal congres plaats van de International Institute for Conservation. Sinds een kwarteeuw is het veld van de preventieve conservering sterk geëvolueerd en is het ook centraal komen te staan in het erfgoedbeheer, zowel bij musea als sites. Het 26ste tweejaarlijkse congres van ICC bracht de 'best minds' in conservation van over de hele wereld samen. 

Een 500-tal professionelen uit 53 landen ontmoetten elkaar om deel te nemen aan discussies en lezingen en verkenden daarbij de grootste ontwikkelingen en veranderingen in de wetenschappelijke onderbouwing. Evenzeer gingen ze in op de praktijk en de recente uitdagingen daarbij. Onder meer kwamen conservering van hedendaagse kunst en van objecten in de buitenlucht aan bod, beide belangrijk binnen het collectiebeheer van het Middelheimmuseum.

Bij diverse discussies en lezingen kwamen erfgoedwaarden naar voor: 'Management of change of significance', aanvullend bij een focus op materiële veranderingen van erfgoed. Een ander vernieuwend aspect van preventieve conservering anno 2018 is het belang van gedeelde zorg of participatie, en mede daardoor ook een grote aandacht voor de 'soft skills' van de museum- en erfgoedprofessional.  

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Middelheimmuseum
Contactpersoon
Veerle Meul
Adres
Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen
Telefoon
03 288 3363
Financieringsbron(nen)
  • Stad Antwerpen, de opleidingskosten (inschrijvingskosten)
  • Departement Jeugd, Cultuur en Onderwijs: tussenkomst internationale reis- en verblijfskosten van cultureel-erfgoedorganisaties (reis en verblijf)

Andere projecten

Fase II van dit driefasige inventarisatieproject was voorzien voor de inventarisatie en registratie van de ...
Van 11 tot 13 april vond bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) het ...
Digital Storyteling is een term uit de ‘grassroots-beweging’, die vertrekt vanuit de persoonlijke achtergrond van ...