Week van de Smaak gaat in 2012 op eigen benen voort

Week van de Smaak | Kinderen koken

De Week van de Smaak, het jaarlijks evenement dat in november de Vlaming liet kennismaken met onze rijke eet- en smaakcultuur, keert na een jaartje onderbreking in 2012 terug in een nieuwe gedaante. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Na vijf jaar was het tijd voor een grondige evaluatie. Die leert ons o.m. dat het initiatief vanonder de paraplu van het erfgoedbeleid uit moet komen en voldoende sterk is om voortaan op eigen benen te staan en te mikken op een brede participatie.”

De Week van de Smaak kreeg vijf jaar lang onder impuls van FARO, het steunpunt voor cultureel erfgoed, binnen het cultureel erfgoedbeleid de kans om de vleugels uit te slaan, mede dank zij de steun van Vlaamse overheid. Het (eet)cultureel evenement wou zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke wijze laten kennismaken met de ’smaakcultuur' en met de vele betrokken actoren in Vlaanderen.

Na vijf jaar was het tijd om het initiatief te evalueren. Dat onderzoek naar een toekomstperspectief voor de Week van de Smaak, uitgevoerd door FARO, screende o.m. het profiel, de bereikte doelstellingen en doelgroepen, de samenwerking met andere actoren binnen en buiten het erfgoedveld, de publiek-private samenwerking enz. maar onderzocht ook denksporen voor nieuwe organisatiemodellen.

De bevindingen wijzen nu uit dat de Week van de Smaak meer is dan louter een erfgoedproject en dus niet enkel vanuit erfgoed gestuurd kan worden. Het is veeleer een breed lokaal verankerd en cultuurparticipatief project dat bruggen slaat naar tal van andere sectoren (sociaal-cultureel-werk, onderwijs, landbouw, horeca …). Een andere conclusie is dat de Week na vijf edities groeien voldoende stevig staat en gedragen wordt om verzelfstandigd te worden.

Daarom is een vzw opgericht die vanaf 2012 de coördinatie van dit initiatief op zich zal nemen en zal samenwerken met diverse actoren die een betekenis kunnen hebben in het welslagen van de Week van de Smaak. Precies omwille van het breder participatief karakter van de Week zullen naast culturele organisaties ook andere organisaties worden aangesproken die met bijv. landbouw, horeca, toerisme en economie te maken hebben. Daarnaast zal de vzw op zoek gaan naar private partners, temeer omdat de private sector in dit sterk merk gelooft. De nieuwe vzw zal uiteraard ook een projectsubsidie kunnen aanvragen zodat de Vlaamse Gemeenschap ook financiële partner blijft.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Ik heb van het sabbatjaar gebruik gemaakt om de Week van de Smaak tegen het licht te laten houden met de bedoeling het een duurzaam karakter te geven en te kijken of er beter afgestemd kon worden met andere initiatieven zoals met Tafelen in Vlaanderen. De evaluatie toont dat een verzelfstandiging op zijn plaats is. Dat moet de vzw toelaten naar een ruimere en slagkrachtige samenwerking te zoeken want eet- en smaakcultuur is voor de Vlaming geen zaak van erfgoed alleen.”

Bron: Persbericht minister Schauvliege

Evenement
week van de smaak