Vers van de pers. Nieuwe publicaties uit de cultureel-erfgoedsector

De afgelopen weken verschenen bij verschillende organisaties en instellingen een aantal interessante erfgoedpublicaties.

Westflandrica 28.468. Over de collectie van de Provinciale Bibliotheek West-Vlaanderen

De Provinciale Bibliotheek bestaat 50 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag verschijnt het boek Westflandrica, een collectieboek over de Provinciale Bibliotheek en haar collectie die bestaat uit een bonte verzameling affiches, foto’s, prenten, documenten, boeken, tijdschriften en brochures waarbinnen West-Vlaanderen en de West-Vlamingen de hoofdrol spelen. Het eerste deel van het boek gaat op zoek naar het DNA van de bibliotheek en haar collectie. In het tweede deel volgt een uitvoerige collectiebeschrijving. De teksten bieden antwoorden op vragen naar de herkomst, de inhoud, de waarde en de betekenis van de collectie Westflandrica. Het getal 28.468 verwijst naar het unieke plaatsingskenmerk van het boek binnen de bibliotheek. Westflandrica 28.468 is een uitgave van de provincie West-Vlaanderen, kost 19,90 euro en kan besteld worden via de website van de provincie.

Met Vlag en Gilde, banistiek van de landelijke beweging in het Waasland

Naar aanleiding van het 125-jarige bestaan van Boerenbond en Landelijke Gilden zetten de Landelijke Gilden uit de gewesten Beveren, Lokeren en Sint-Niklaas project op poten over monumentale gildevlaggen, vaak uit de eerste helft van de 20e eeuw. Tussen 7 en 29 november 2015 tonen de Wase Landelijke Gilden een unieke collectie oude geborduurde vlaggen aan het grote publiek. Deze tentoonstelling vindt plaats in het Stedelijk Museum Zwijgershoek te Sint-Niklaas. Daarnaast werd de collectie opgenomen in een catalogus. Daar wordt elke vlag uitvoerig in afgebeeld en besproken, maar is er ook aandacht over thema’s die nauw met deze vlaggen in verband staan. De catalogus kost 3 euro. Meer info: Willem Mesuere, consulent Landelijke Gilden, willem.mesuere@landelijkegilden.be. Dit initiatief is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Landelijke Gilden, Centrum Agrarische Geschiedenis, Erfgoedcel Waasland, Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas en Carl Claes.

De Orpheus van Geo Verbanck

Eind oktober gaf de Stichting Geo Verbanck een meer dan levensgroot Orpheusbeeld in bruikleen aan de School of Arts van de Hogeschool Gent. Het beeld in kwestie werd in 1948 gemaakt door de Gentse beeldhouwer Geo Verbanck (1881-1961). Het beeld staat nu in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium, waar u het kan gaan bekijken tijdens de openingsuren. Tegelijkertijd met de bruikleen verscheen bij de Stichting Geo Verbanck een kleine monografie over de verschillende Orpheusbeelden die Geo Verbanck ooit in zijn loopbaan maakte. Het oudste beeld maakt hij in 1909 voor de Prix de Rome, een prestigieuze kunstwedstrijd. Hij behaalde een tweede plaats en ontving een gouden eremedaille. Een verkleinde kopie ervan is te zien in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Andere uitbeeldingen van Orpheus door Geo Verbanck kan u zien in Lokeren, Brussel en Leuven. Bij elke creatie schetst auteur Anthony Demey de context en geeft kunsthistorische duiding. Het boekje eindigt met een overzicht van de belangrijkste werken van Geo Verbanck in de Gentse stadskern. De Orpheus van Geo Verbanck door Anthony Demey kost 10 euro en kan besteld worden bij de Stichting Geo Verbanck, Max Temmermanlaan 34, 2920 Kalmthout; e-mail: autrique@glo.be.

Vlaams-Brabant drinkt. Bier- en jenevercultuur sinds 1800

Dit boek verkent het belang van productie, distributie en consumptie van alcohol bij de identiteitsvorming van inwoners van Vlaams-Brabant sinds 1800. Auteur Annelies Tollet behandelt de evoluties in productie en distributie. Artisanale brouwers en stokers komen vanaf de negentiende eeuw onder druk te staan van industrialisering en schaalvergroting. Na de Tweede Wereldoorlog komt een tegenbeweging van ambachtelijke brouwers op gang. Tollet heeft aandacht voor de veranderende visies op drankmisbruik in de negentiende eeuw, de beteugeling van alcoholisme in de vorige eeuw en de campagnes vandaag. Maar bovenal heeft ze oog voor het verhaal van mensen: brouwers en stokers, ondernemers, naoorlogse pioniers die het artisanale bier opnieuw op de kaart hebben gezet, en mensen die samenkomen in de cafés, het hart van levende lokale gemeenschappen. De publicatie is in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant uitgevoerd door vier Vlaamse erkende culturele archiefinstellingen: ADVN, Amsab-ISG, KADOC-KU Leuven en Liberaal Archief. Vlaams-Brabant drinkt kost 28 euro + verzendingskosten en kan besteld worden via de Dienst Erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, erfgoed@vlaamsbrabant.be.