Tafel24 wordt blikvanger tijdens Week van de Smaak in het teken van ‘VergETEN?’

Tafel24 is een initiatief rond samen eten en ambachtelijke creativiteit, dat aansluit bij het thema van deze editie van de Week van de Smaak: ‘VergETEN?’. Met dit thema wil de Week van de Smaak van 12 tot 22 november aandacht vragen voor kennis en tradities uit het verleden, en die een nieuwe invulling geven.

Tafel24

In Roeselare, Gent, Genk, Brussel en Brugge schaart tijdens de Week van de Smaak een unieke verzameling gasten zich rond Tafel24. Allemaal nemen ze een eigen gerecht mee om te delen met hun tafelgenoten. Ook u kan erbij zijn: vertel welke schotel-met-verhaal u wil delen met uw tafelgenoten en verover een plaats voor u en uw partner aan tafel. Neem deel aan de wedstrijd en proef van deze nieuwe manier van tafelen in het gezelschap van enkele andere gelukkige winnaars, een chef en een handvol ambachtsmensen en designers. Meer info over Tafel24 vindt u hier. Bent u al aan het broeden op het ideale recept voor Tafel24? Neem dan deel aan de wedstrijd en waag uw kans!

Tafel24 werd ontworpen en uitgewerkt door drie West-Vlaamse (hoge)scholen - het VTI, HoWest Kortrijk en Hotel- en Toerismeschool Spermalie. De leerlingen werden gecoacht door designer-architect Bart Lens, curator van Tafel24, en boegbeeld van de Week van de Smaak Louise De Brabandere, food creative met een passie voor tafelen en samen eten. "Wat vinden we belangrijk aan tafelen?" was de vraag die zij zich stelden. Vanuit hetzelfde uitgangspunt deed Design Vlaanderen een oproep naar Vlaamse ontwerpers van tafelgerei en stoelen, en ging Vol-au-vent op zoek naar culinaire ‘makers’: van chef-kok tot koffiebrander, confiturenmaker of bierbrouwer. Ook de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen schaarde zich achter het initiatief en vond in het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare een ‘thuis’ voor de tafel.

Van 12 tot 22 november trekt Tafel24 door Vlaanderen en zal ze telkens op een bijzondere locatie aan 24 gasten een unieke tafelervaring bezorgen: in het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare, de Bogardenkapel in Brugge, het Design museum Gent, C-mine in Genk en de Design Vlaanderen Galerie in Brussel.

VergETEN?

Andere hoogtepunten van de Week van de Smaak worden ‘de Smaak van Toen’, een initiatief dat vanuit smaakherinneringen van ouderen, productontwikkelaars en fooddesigners wil inspireren tot nieuwe eetconcepten voor deze leeftijdsgroep, en ‘Op de koffie’, een reeks inzamelmomenten rond oude recepten en keukengerei, in samenwerking met het Centrum voor Agrarische Geschiedenis en enkele erfgoedcellen.

Vlaanderen en Brussel zijn ook dit jaar weer actief betrokken bij de Week van de Smaak. Vintage recepten, pure ambachten en eeuwenoude kooktechnieken spelen de glansrol in meer dan 400 activiteiten georganiseerd door de deelnemende organisaties. Het programma van de Week van de Smaak kan u raadplegen op weekvandesmaak.be.

Foto: © Hannes Vandenbroucke