Stem op uw favoriete museum

Stem op je favoriete museum 2014!

Welk museum gaat dit jaar aan de haal met de Museumprijs? Breng nog tot en met 27 mei uw stem uit en bepaal mee de uitkomst. Voor de negende keer reiken Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Linklaters op 3 juni de felbegeerde Museumprijs uit aan drie musea (voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië) die zich speciaal hebben ingezet om hun collectie of tentoonstellingen toegankelijk te maken naar een breed publiek en daarbij extra inspanningen leveren voor speciale doelgroepen.

Voorbeelden hiervan zijn een goede fysieke toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers of slechtzienden, maar ook aan projecten die zich richten op bijvoorbeeld kansarmen of jongeren. De winnende musea krijgen een geldprijs van 5.000 euro die zij kunnen gebruiken om hun visie op toegankelijkheid in de praktijk te brengen. De winnaars genieten naast de geldsom ook van veel media-aandacht, erkenning van hun initiatieven en van een verhoogd bezoekersaantal.

Wie wint de Museumprijs?

Zodra het startschot gegeven is, kunnen de leden van de Nominatiejury hun stem uitbrengen. Deze jury bestaat uit zo’n 500 personen uit de culturele sector, de media, de academische wereld, het artistieke domein, musea en diverse overheden. Zij nomineren vijf Brusselse, vijf Vlaamse en vijf Waalse musea. De toegankelijkheid tot het museum is hier in het bijzonder belangrijk als selectiecriterium.

Vervolgens is de Eindjury aan zet. De jury onder voorzitterschap van baron Jean-Pierre de Bandt (Linklaters)  kiest drie winnaars, die gezamenlijk 15 000 euro in ontvangst mogen nemen. Dit jaar bestaat de eindjury uit Guy Gilsoul (Le Vif l’Express), Barbara Poppe (Fonds Vrijetijdsparticipatie), Alexander Vander Stichele (FARO), Yves Randaxhe (Nationale Bank), Anna Luyten (KASK Gent), Mehdi Marechal (Demos), Anne Brumagne (Brussel Deze Week), Georges Vercheval (Culture et Démocratie) en Peter Wouters (Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen).

Ook u stemt mee

Voor zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië wordt een museum bekroond met de Publieksprijs. Wie de publiekslieveling wordt hangt af van het aantal stemmen dat het museum krijgt van bezoekers en het brede publiek.
Speciaal voor de jonge bezoekers is er ook de Kinderjury. Het museum dat de meeste kinderstemmen wegkaapt mag zich voor één jaar het kindvriendelijkste museum van de regio noemen.

Stemmen voor de Publieksprijs en de Kinderjury kan van 10 april tot 27 mei via de website van de Museumprijs. Deelnemers maken kans op tal van mooie culturele prijzen zoals boeken en museumtickets.