Schrijf nu uw activiteit in voor Erfgoeddag 2017!

U wil graag uw collectie en werking in de kijker zetten op Erfgoeddag 2017? Schrijf dan zo snel mogelijk uw activiteit in via www.erfgoeddag.be/inschrijving. Het thema dit jaar is 'Zorg', een mooi en breed thema dat heel wat mogelijkheden biedt.

Een activiteit indienen is eenvoudig en gebeurt in enkele stappen. Zorg er wel voor dat u inschrijft voor zondag 11 januari 2017, want dan worden de inschrijvingen onherroepelijk afgesloten. Meer informatie over de inschrijvingsprocedure, en over Erfgoeddag en het Erfgoeddagthema in het algemeen, vindt u elders op deze website.

Campagnebeeld

Als beeld voor Erfgoeddag 2017 koos FARO voor het beeld van de hand op de schouder. In dit beeld komen de drie grote lijnen van het thema Zorg samen: welzijn en gezondheid, de geschiedenis van de zorg en de zorg voor ons erfgoed.
 
Het menselijke aspect staat centraal tijdens deze zeventiende editie van Erfgoeddag. Hoe kan de erfgoedsector zorgen voor toegankelijke activiteiten? Hoe kan er gezorgd worden dat ook de meest kwetsbaren binnen de samenleving kunnen genieten van ons erfgoed? En zijn we niet allemaal kwetsbaar als mens vanaf de geboorte? Elke streek en gemeente heeft wel een link met het thema Zorg. Er is of  was overal wel een sleutelfiguur die kwetsbare personen terug op weg hielp of een tijdelijke plaats waar zieken werden verzorgd in moeilijke tijden.
 
Zorg dragen is geëvolueerd: zorginstanties zijn niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Hoe kan cultureel erfgoed een rol spelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? Of hoe kan er een aanbod ontwikkeld worden voor mensen met autisme? En kunnen doven en slechtzienden ook genieten van Erfgoeddagactiviteiten?
 
Ook de zorg voor ons erfgoed gebeurt vandaag helemaal anders dan dertig jaar geleden. De kijk op zorg evolueert en ook dit staat in de kijker tijdens Erfgoeddag. Vaak is het zorg dragen voor de objecten in archieven, depots en de stukken in de collectie maatwerk dat vaak achter de schermen gebeurt. Met het thema Zorg wordt getoond tijdens Erfgoeddag hoe divers zorgen zijn.
 
Veel succes aan alle organisaties, verenigingen en instellingen die aan Erfgoeddag deelnemen!
 
Het campagnebeeld werd vormgegeven samen met beelddramaturge Lise Bruyneel. De foto is van Carla van de Puttelaar, untitled, 2000. FARO-collega Silke Theuwissen finaliseerde het beeld. Vanaf begin februari vindt u op de website van FARO diverse digitale dragers van het campagnebeeld. Het logo van Erfgoeddag kunt u alvast downloaden. Opmerking bij het campagnebeeld: Partners onder voorbehoud