Roerende goederen van de Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw op Vlaamse Topstukkenlijst

Op 14 november 2016 beschermde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz verschillende objecten uit de Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw als erfgoed van uitzonderlijk belang. De goederen worden opgenomen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, de Topstukkenlijst.

De Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw bezit een uitzonderlijk rijke, laatmiddeleeuwse en renaissance kerkinboedel. De kerk ontsnapte aan de Beeldenstorm en de secularisatie tijdens de Franse overheersing, waardoor het oorspronkelijke kerkinterieur bijna volledig bewaard bleef. Tot nog toe waren er slechts drie stukken beschermd. Een aantal kunstwerken, die internationaal tot de topwerken binnen hun artistieke en ambachtelijke discipline worden gerekend, worden nu aan de Topstukkenlijst toegevoegd. Deze achttien beschermde kunstwerken overspannen een tijdsperiode van de laat-Ottoonse kunst tot eind 16de eeuw,

Cultureel erfgoed dat aan de criteria ‘zeldzaam en onmisbaar’ van het Topstukkendecreet beantwoordt, mag niet buiten Vlaanderen gebracht worden zonder voorafgaande toelating van de Vlaamse overheid. Voor het erfgoed dat in de Topstukkenlijst werd opgenomen, gelden bijkomende beschermingsmaatregelen met betrekking tot fysische ingrepen, alsook een bijzondere subsidieregeling.

Lees het volledige bericht op de website van het departement CJSM.

Foto: Christus aan het kruis (c) Leon Smets