PrestoCentre | Nieuwe Europese organisatie voor AV-digitalisering en -conservering

Logo PrestoCentre

Op 14 maart 2011 is in Hilversum PrestoCentre opgericht, een nieuwe Europese organisatie op het gebied van digitalisering en digitale duurzaamheid van audiovisuele media. PrestoCentre is een samenwerking van de vijf grootste audiovisuele- en omroeparchieven in Europa.

De samenwerking tussen de British Broadcasting Corporation (BBC), het Institut National de l'Audiovisuel de France (INA), de Österreichischer Rundfunk (ORF), Radiotelevisione Italiana (RAI) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werd tijdens de conferentie Screening the Future - New Strategies and Challenges in Audiovisal Archiving officieel vastgelegd. De vijf organisaties stellen zich tot doel om kennis, ervaring en infrastructuur te bundelen om zo archieven over de hele wereld tot dienst te kunnen zijn.

PrestoCentre is een op lidmaatschap gebaseerde non-profit organisatie voor stakeholders in AV-digitalisering en -conservering in Europa: audiovisuele archieven, dienstverleners, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijsinstellingen. PrestoCentre zal zich richten op onderzoek, analyse, beleidsvoorbereiding en uitwisseling van kennis en ervaring.

Op Europees niveau wil PrestoCentre het eerste aanspreekpunt zijn dat alle AV stakeholders binnen de EU vertegenwoordigt. Een dergelijk aanspreekpunt is vooral van belang in het licht van nieuwe, prangende vraagstukken rondom intellectueel eigendom, de snelle technologische ontwikkelingen op AV gebied, en kwesties rondom duurzaamheid en toegankelijkheid.

Bron: Digitaal Erfgoed Nederland

Opening / lancering
digitalisering
audiovisuele bronnen