Koninklijke Bibliotheek stelt meer dan 3,2 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s beschikbaar

De Schelde, gedigitaliseerde krant

Maar liefst 3,2 miljoen krantenpagina's uit een zeventigtal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950 zijn voortaan digitaal beschikbaar in de afdeling Kranten en Hedendaagse Media van de Koninklijke Bibliotheek. Het project kadert in het plan voor de digitalisering van het erfgoed van de federale wetenschappelijke instellingen.

Dat het digitaliseren van documenten talrijke voordelen heeft en heel wat nieuwe mogelijkheden biedt, hoeft geen betoog. In het geval van kranten is preservatie een van de belangrijkste redenen om massaal te gaan digitaliseren. Kranten worden immers uitgegeven op bijzonder kwetsbaar papier dat zeer gevoelig is voor verzuring. Zodra men over een digitale kopie van een krant beschikt, wordt het origineel document minder vaak geraadpleegd en dus minder gemanipuleerd, wat de bewaring ervan ten goede komt. Tweede belangrijke reden is het vergemakkelijken van opzoekingen. Dankzij de OCR-technologie (‘optical character recognition’) wordt het mogelijk om in de gedigitaliseerde kranten gericht en snel te zoeken. Voor journalisten, historici en alle andere geïnteresseerden levert dit een enorme tijdswinst op.

De kranten die in het kader van dit project werden gedigitaliseerd, werden vooral geselecteerd op criteria die de representativiteit van de titel bepaalden: oprichtingsdatum, taal, plaats van verschijning, ideologische en filosofische oriëntering ... Zo bevinden zich onder de gedigitaliseerde titels heel wat kranten die tijdens WOI en WOII werden gecensureerd. Ook enkele uiterst zeldzame schatten uit de collectie werden aan de selectie toegevoegd. Ondanks de omvang van dit grootschalige project beslaat het aantal gedigitaliseerde kranten slechts 5% van de volledige krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek.

De gedigitaliseerde kranten kunnen voortaan worden geraadpleegd in een aparte ruimte in de leeszaal van de Afdeling Kranten en Hedendaagse Media, waar vijf speciale pc’s ter beschikking staan van de lezers. Door de strikte naleving van de wetgeving op het auteursrecht kunnen de kranten voorlopig enkel binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd. Er werd een handleiding voorzien die de gebruikers wegwijs maakt in de verschillende zoekmethodes.

Bron: Koninklijke Bibliotheek van België