Jan Coppens wint Oost-Vlaamse Prijs voor historisch onderzoek volkskunde

Elk jaar reikt de provincie Oost-Vlaanderen een reeks cultuurprijzen uit. Daarmee bekroont ze opmerkelijk cultureel talent uit de provincie. Voor deze editie 2016 besliste de vakjury unaniem de prijs voor historisch onderzoek voor volkskunde toe te kennen aan Jan Coppens voor zijn studie ‘De processie van Plaisance. De Bartholomeusommegang met de reuzen en de verenigingen van Geraardsbergen’.

Volgens de jury is Coppens erin geslaagd "om een stuk immaterieel Oost-Vlaams erfgoed voor het eerst op een alomvattende en systematische manier te beschrijven, na nieuw archiefonderzoek, en aan te bieden in een boek dat gekenmerkt wordt door een heel aangename vormgeving, met immens veel beeldmateriaal."

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor cultuur: “Jan Coppens heeft in zijn publicatie een belangwekkend volkskundig onderwerp behandeld op een even degelijke als aantrekkelijke wijze”.

De Processie van Plaisance in Geraardsbergen is de naam van de feestelijke en 'plezante' ommegang ter ere van Sint-Bartholomeus, waarmee de zomerkermis van Geraardsbergen jaarlijks begint. Het is de hoogdag van de Geraardsbergse verenigingen. Tegelijkertijd is het een religieuze processie rond de figuur van de patroonheilige van de stad: Sint-Bartholomeus. Meer info op immaterieelerfgoed.be.

Provinciale cultuurprijzen

De Provinciale Prijs voor Volkskunde 2016 is een van de 9 categorieën waarvoor het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen in 2016 Cultuurprijzen uitschreef: vormgeving, popmuziek, historisch onderzoek (geschiedenis, volkskunde en genealogie), letterkunde (proza, essay en monografie), populariserend werk en erfgoed. De laureaten worden gezamenlijk gehuldigd op een prijsuitreiking in december. De Provinciale Prijs voor Historisch Onderzoek wordt jaarlijks toegekend voor geschiedenis en alternerend voor een aantal geschiedkundige deeldisciplines. Volgend jaar is het de beurt aan de prijs Heemkunde. Kandidaturen zijn welkom tot en met 15 april 2017.

Meer info over de cultuurprijzen vindt u hier.

Foto: Visit Geraardsbergen