ICE BREKER | Perspectieven op het waarborgen van immaterieel cultureel erfgoed: twee nieuwe masterclasses

ICE BREKER logo

Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICE) staat sinds de visienota van minister Schauvliege volop in de belangstelling. Voortbouwend op een UNESCO-conventie (2003) legt deze beleidsvisie het hoofdaccent op 'safeguarding' of het 'waarborgen' van immaterieel erfgoed: het doorgeven van dit erfgoed aan toekomstige generaties. Het Firmament, tapis plein, Volkskunde Vlaanderen en het steunpunt FARO, slaan de handen in elkaar voor een verkennend traject dat verschillende perspectieven op dit 'waarborgen' samenbrengt. Hoe pakken onderzoekers, erfgoedwerkers en beleidsmensen in andere landen dit aan? Welke lessen kunnen we trekken uit hun ervaringen? Wat kunnen we vanuit Vlaanderen bijdragen?

We willen inspelen op de grote nood aan reflectie, duiding en inspiratie die momenteel in Vlaanderen bestaat. Aan de hand van diverse voorbeeldpraktijken uit binnen- en buitenland willen we samen met de deelnemers nadenken over de concrete invulling die de uitdaging om ICE te 'waarborgen' in Vlaanderen kan krijgen.

Het traject 'ICE BREKER' bevat oriënterende sessies en verdiepende masterclasses en is opgevat als een soort labo. Het geeft geen pasklare oplossingen, maar biedt u wel een unieke kans om van op de eerste rij mee te reflecteren, te discussiëren en te exploreren wat de mogelijkheden, de paradoxen en de problemen van dit 'waarborgen' kunnen zijn. Verwacht dus eyeopeners, die zeker stof tot nadenken zullen bieden! Dit is de eerste fase in een uitgebreid vormings- en reflectietraject.

Op 5 mei kunt u in het kader van het traject naar een masterclass met Noel B. Salazar rond immaterieel cultureel erfgoed en toerisme. De volgende sessie van ICE-breker vindt plaats op maandag 6 juni 2011 (10.30-12.30 uur) bij FARO. Het thema is intellectueel eigendomsrecht, immaterieel cultureel erfgoed en “free, prior and informed consent”. Die sessie (in het Engels) wordt verzorgd door onder andere prof. dr. Toshiyuki Kono (huidige voorzitter van de Algemene Vergadering van de UNESCO conventie voor het waarborgen van immaterieel cultureel erfgoed van 2003, lid van het Intergouvernementeel Comité van die conventie en professor bij de faculteit Rechten van Kyushu University in Japan), prof. dr. em. Wim Van Zanten (International Council for Traditional Music) en dr. Rieks Smeets (voormalig hoofd van de Sectie Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO). Zie KONO (T.), Intangible Cultural Heritage and Intellectual Property Communities, Cultural Diversity and Sustainable Development, Antwerpen-Oxford, Intersentia, 2009.

Voor meer informatie over het traject, kan u de folder downloaden.