Heemkundige eremerken uitgereikt

Luc Van Driessche krijgt Jozef Weyns-eremerk

Tijdens de Heemdag 2012, een organisatie van Heemkunde Vlaanderen, werden twee onderscheidingen uitgereikt. Het Jozef Weyns-eremerk, de hoogste Vlaamse erkenning op heemkundig gebied, ging naar Luc Van Driessche uit Wieze, voor zijn jarenlange inzet voor heemkunde. Bak-Atelier De Smet uit Borsbeke werd bekroond met het Joachim Beuckelaer-eremerk voor hun inspanningen voor de Vlaamse gastronomie en de streekgebonden traditie.

Het Jozef Weyns-eremerk werd in 1984 ingesteld als eerbetoon aan dr. Jozef Weyns, eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en vierde nationaal voorzitter van het toenmalige Verbond voor Heemkunde. Het wordt uitgereikt aan iemand die zich op het vlak van de heemkunde uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt. Luc Van Driessche is sinds 1991 redactiesecretaris van de Oudheidkundige Kring van Wieze, waar hij vorig jaar ook voorzitter werd. "Met het Jozef Weyns-eremerk willen we hem bedanken voor zijn jarenlange inzet voor het heemkundig veld in Vlaanderen", motiveerde Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde, de keuze. "Voor de Oudheidkundige Kring van Wieze publiceerde hij al in elk van de 72 verschenen nummers en er werden ook al meerdere boeken en tentoonstellingen op zijn initiatief uitgegeven en georganiseerd."

Het Joachim Beuckelaer-eremerk is genoemd naar de 16de eeuwse Antwerpse schilder die als de ‘meester’ van vrucht en vlees en van keuken en koken wordt beschouwd. Eigenaars van Bak-Atelier De Smet zijn de heer Wim De Smet en mevrouw Sandra De Backer, die de prijs in ontvangst kwam nemen. "Bak-Atelier De Smet is een ambachtelijke bakkerij die kwaliteit en tradities hoog in het vaandel voert", zegt Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde Vlaanderen. "Het is tevens een mooi voorbeeld van hoe een familiaal bedrijf wordt verder gezet. Een topper in hun assortiment is de huisbereide speculoos op basis van een recept dat meer dan honderd jaar geleden werd gecreëerd. Voor deze speculoos en voor hun mastel, het basisproduct bij uitstek voor echte vlaaien, kregen ze het label erkend streekproduct."

Meer informatie over de laureaten vindt u op de website van Heemkunde Vlaanderen.



  

Heemkunde Vlaanderen
prijzen