Grandma's Design: Europa's bakerfgoed heruitgevonden

Grandma's Design

Op woensdag 20 november werd officieel de aftrap gegeven voor Grandma's Design, een Europees project dat culinair (bak)erfgoed verbindt met food design.

Grandma’s Design. Revisiting Europe’s baking heritage’ werd uitgewerkt door projectleider Vol-au-vent, ook organisator van de Week van de Smaak (15 - 25 november 2012). Italië,Turkije, Finland, Nederland en België zijn partners in het project.

In elk van de vier deelnemende landen werden grootmoeders gefilmd terwijl ze bakrecepten maken die typisch zijn voor hun streek of land. In de filmpjes komen zowel het bakproces als het verhaal eromheen aan bod. Nu de filmpjes ook online staan, worden professionele designers uitgenodigd om een nieuw concept te bedenken geïnspireerd op een van de klaargemaakte recepten. Designers in de vier landen kiezen een grootmoeder uit, ontmoeten haar en creëren samen een nieuw bakconcept. Dit kan een recept zijn, maar ook een verpakking of een voorwerp.

In 2013 worden de nieuwe creaties voorgesteld aan een internationale jury. Design Vlaanderen maakt een publicatie over het project en de beste filmpjes en creaties zullen toeren langs musea in Europa.

Wie de grootmoeders aan het werk wil zien, kan terecht op Grandma's Design. Een voorproefje krijgt u alvast in onderstaand filmpje.

Evenement
smaakcultuur
week van de smaak
Grandma's Design