Gentse MIAT wint Museumprijs 2013

Museumprijs 2013

Het Gentse MIAT (Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel), het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel en het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée in La Louvière zijn de winnaars van de MuseumPrijs 2013. De PublieksPrijs werd voor Vlaanderen dit jaar weggekaapt door MAS (Museaum aan de Stroom), in Wallonië en Brussel werden respectievelijk het Grand Curtius in Luik en het art) & (marges museum bekroond.

De MuseumPrijzen werden gisteren, 4 juni, uitgereikt in het Hôtel Wissinger in Brussel. Elk jaar worden een Vlaams, een Brussels en een Waals museum beloond met elk 10.000 euro. De Prijs van de KinderJury, die een erkenning inhoudt voor het meest kindvriendelijke museum in elk van de drie regio’s, gaat naar het Suske en Wiske Kindermuseum (Vlaanderen), het Museum voor Natuurwetenschappen (Brussel) en het Musée Ianchelevici in La Louvière (Wallonië).

Het juryverslag loofde de manier waarop het MIAT omgaat met zowel het materiële als het immateriële erfgoed. Ook het grote professionalisme waarmee de verschillende museumtaken gecombineerd worden, wist de jury aangenaam te verrassen. Zo "is [er] een kenniscentrum MIAT FACTory dat een brug slaat tussen de wetenschappelijke collectie en de nationale en internationale erfgoedgemeenschap. Het museum bewaart waardevol industrieel archeologisch patrimonium en vergroot de zorg en liefde voor dit bijzondere erfgoed bij een breed publiek. Zo gebruikte een team jongeren de historische drukpersen van het museum om tijdens de Gentse Feesten een Feestgazette te maken. Vrijwilligers weven nog steeds op de historische weefgetouwen in de permanente tentoonstelling Katoenkabaal en tijdens de Museumnacht vorig jaar rolden hedendaagse ontwerpen van handdoeken van de historische textielmachines."

Verder was de jury vooral enthousiast over de volgehouden inspanning van het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum "om muziek en het erfgoed van de muziekinstrumenten zo dicht mogelijk bij een zo’n verscheiden mogelijk publiek te brengen". Het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée oogstte lof voor de publiekswerking, waarin het museum "veel respect toont voor het ambacht en verschillende opleidingen biedt. Families, scholen en bedrijven zijn allemaal welkom in het museum en de pedagogische ploeg heeft ook een ‘reisatelier' om juist die groepen te bereiken die moeilijk of niet naar het museum kunnen komen".

De MuseumPrijs is een initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters.

Evenement
museumprijs