Europeana lanceert zoek-API en zoekwidget

Europeana

Europeana lanceert twee nieuwe services die het mogelijk maken om content uit Europeana aan te bieden via andere websites. Het culturele en wetenschappelijke erfgoed dat Europeana onsluit, kan zo toegankelijk worden gemaakt via de websites van de partners in het project.

Dankzij de Europeana 'Search API' wordt het mogelijk om content uit Europeana te integreren in een andere website. Een 'application programming interface' (API) is een verzameling instructies waarmee een computerprogramma kan communiceren met een ander programma. Daarbij kan zelf worden bepaald hoeveel informatie wordt weergegeven en in wat voor formaat. Het is ook mogelijk met de Search API eigen eindgebruikerstoepassingen te maken, al dan niet in combinatie met andere API's.

De Europeana API is gebaseerd op de Open Search-standaard. Open Search is een verzameling technologieën die het mogelijk maken om zoekresultaten te publiceren in een formaat dat geschikt is voor syndicatie en aggregatie. Websites en zoekmachines kunnen met Open Search hun zoekresultaten aanbieden in een gestandaardiseerd, machineleesbaar formaat. Het gebruik van de Search API vraagt de nodige programmeerkennis.

De Europeana 'Search Widget' is bedoeld als snelle en gemakkelijke oplossing voor organisaties die niet direct de mogelijkheid hebben om een programmeur aan de slag te laten gaan met de Search API. Het is een kant-en-klare zoekbox die via een stukje HTML-code kan worden ingepast op een webpagina. Het uiterlijk kan worden aangepast aan de huisstijl.

Meer informatie, waaronder enkele voorbeelden van implementaties van de nieuwe services, vindt u op de API Services-pagina van Europeana. Hier De API-services zijn momenteel alleen beschikbaar voor partners van Europeana.

Bron: Europana / Vlaamse Erfgoedbibliotheek