Erfgoedcel TERF lanceert documentaire en puzzel rond economische geschiedenis

Detail zoekpuzzel. Foto: Erfgoedcel TERF

Erfgoedcel TERF greep de viering van 150 jaar kanaal Roeselare-Leie aan om zich te verdiepen in de economische geschiedenis van de regio. Een documentaire en een zoekpuzzel maken de economische ontwikkelingen van de TERF-regio toegankelijk voor een breed publiek, volwassenen én kinderen.

In de documentaire Al doende wisselt documentairemaakster Annabel Verbeke persoonlijke getuigenissen van ondernemers vandaag af met historisch beeldmateriaal. Ze speurde daarbij niet alleen in de gekende archieven maar ontdekte ook boeiende filmpjes en foto's in privébezit. Dit beeldmateriaal wordt verweven met interviews en beelden van relicten die ook vandaag het uitzicht van het landschap bepalen. Tweehonderd jaar economische geschiedenis worden zo gecomprimeerd tot een mooi overzicht van de diversiteit aan nijverheden die de streek typeerden: cichoreibewerking, vlas en textiel, de vervaardiging van schoenen en borstels, vee- en voedingsindustrie, de verwerking van groenten en fruit ...

Voor kinderen vanaf vijf jaar werden twee (zoek-)puzzels ontwikkeld door Pieter De Poortere, geestelijke vader van de antiheld 'Boerke'. Op de puzzel van de negentiende eeuw staan onder meer verwijzingen naar het vlasverleden, de aanleg van het kanaal, de opkomt van de schoeisel- en borstelnijverheid ... Op de puzzel van de twintigste eeuw maken de kinderen onder meer kennis met de komst van auto's en vrachtwagens en de groeiende verstedelijking. Bij de puzzels is ook een begeleidend boekje voorzien.

Bij de uitwerking van het project werd gebruik gemaakt van de resultaten van een recent onderzoek naar de sociaal-economische geschiedenis van de streek, uitgevoerd door Brecht Demasure (Centrum voor Agrarische Geschiedenis).

Meer informatie: Erfgoedcel TERF

industrieel erfgoed
agrarisch erfgoed
economische geschiedenis