Erfgoed-IN-zicht. Traject naar een duurzaam lokaal erfgoedbeleid

LOCUS, Vlaams steunpunt voor lokaal cultuurbeleid vzw, en FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, zetten in 2010 samen een traject op om cultuurprofessionals van gemeenten zonder erfgoedconvenant te begeleiden bij het uitbouwen van een lokaal erfgoedbeleid. Wie geïnteresseerd is, kan zich aanmelden tot en met zondag 21 februari 2010, voor deelname aan een vrijblijvende informatiesessie.

Waarom?
Erfgoed staat volop in de belangstelling. Denk maar aan het succes van Open Monumentendag, Erfgoeddag of evenementen zoals 50 jaar Expo ‘58, de talloze projecten over mondelinge geschiedenis en de groeiende interesse voor familiekunde of lokale geschiedenis. Ook steeds meer zaken worden vandaag als erfgoed beschouwd: van monumenten, museumobjecten en archiefstukken tot streekdialecten, volkssporten en zelfs de gebruiken rond bijvoorbeeld Sinterklaas of het Suikerfeest. Kortom, erfgoed is overal, vaak in veel meer vormen aanwezig dan men zou denken: roerend en onroerend, materieel én immaterieel.

Voor de gemeentebesturen liggen er vele kansen om een erfgoedbeleid uit te bouwen. Maar zoiets is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een structurele aanpak van inventarisatie, behoud en beheer is vaak een hele opdracht. En iedereen heeft de mond vol van cultuurspreiding, -participatie en gemeenschapsvorming, maar hoe kan je de gemeenschap(pen) nu echt betrekken bij het erfgoed in je gemeente?

Met dit traject willen FARO en LOCUS gemeentelijke cultuurprofessionals begeleiden bij het uitbouwen van een duurzaam, integraal en geïntegreerd lokaal erfgoedbeleid. Aan het einde van het traject hebben de deelnemers een beter zicht op het erfgoed in de eigen gemeente en op de belangrijkste technieken om dit erfgoed te verzamelen, te bewaren en in te zetten voor cultuurspreiding, -participatie en gemeenschapsvorming.

Wat kunt u verwachten?
Tijdens een eerste informatiesessie op 8 maart 2010 wordt meer toelichting gegeven bij het verloop van het traject. Daarna kunt u definitief beslissen of u deelneemt of niet.

Het traject zelf bestaat uit twee fasen. De eerste fase (april-juni 2010) bestaat uit drie dagsessies. Daarin staan we achtereenvolgens stil bij wat erfgoed is, wat het kan betekenen voor een gemeenschap en wat mogelijke initiatieven zijn om met dit erfgoed aan de slag te gaan. Deze sessies vinden plaats bij FARO en LOCUS in De Priem te Brussel op: dinsdag 20 april, dinsdag 18 mei en dinsdag 8 juni 2010 en duren telkens van 10 tot 16 uur. Aan het einde van elke dagsessie krijgen de deelnemers een opdracht mee voor de volgende sessie.

In een tweede fase (september-december 2010) gaan de deelnemers in hun eigen gemeente aan de slag rond één prioritair thema of problematiek die in de eerste fase aan bod is gekomen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het uitwerken of opstarten van een erfgoedproject, het herwerken van een bestaand evenement, het uitbouwen van een netwerk, het opzetten van een ondersteuningsbeleid, … Daarbij krijgen zij begeleiding op maat door medewerkers van FARO en LOCUS.
Voor gemeenten die op zoek zijn naar begeleiding bij de opmaak van een dossier voor een erfgoedconvenant, biedt FARO aparte begeleiding aan.

Wie kan deelnemen?
Cultuurbeleidscoördinatoren, andere cultuurprofessionals of schepenen uit kleine of middelgrote gemeenten die niet vallen onder een cultureel-erfgoedconvenant of momenteel ook geen aanvraagdossier hiertoe hebben ingediend. Beschikken over een cultuurbeleidsplan is een pluspunt.

Deelnemers worden gevraagd om alle sessies bij te wonen en tussentijdse opdrachten op te nemen. Op basis hiervan wordt in de tweede fase een thema in de eigen gemeente uitgewerkt.

Waar?
De informatiesessie (8 maart 2010), alsook de sessies van de eerste fase (20 april, 18 mei en 8 juni 2010) vinden plaats bij FARO/LOCUS (Priemstraat 51, 1000 Brussel). De locaties van de sessies van de tweede fase (september-december) zijn nog te bepalen.

Prijs?
De deelname is gratis.

Geïnteresseerd?
Wie geïnteresseerd is, kan een eerste informatiesessie bijwonen op 8 maart 2010 van 10 tot 12 uur in De Priem (Priemstraat 51, 1000 Brussel). Daar krijgt u meer informatie over de precieze doelstellingen van het traject en de verwachte in- en output. U kunt zich voor deze informatiesessie inschrijven door te mailen naar: gregory.vercauteren@faronet.be.

Na deze informatiesessie kunt u definitief beslissen of u deelneemt of niet. U stuurt dan een ‘Formulier Kandidaatstelling Erfgoed-IN-zicht’, ondertekend in opdracht van het college van burgemeester en schepenen ter bevestiging van uw deelname, voor 1 april 2010 per mail naar gregory.vercauteren@faronet.be, per fax naar +32 (0)2 213 10 99 (t.a.v. Gregory Vercauteren) of per post naar FARO, t.a.v. Gregory Vercauteren, Priemstraat 51, 1000 Brussel.

Daarna volgt de eerste sessie op 20 april, om 10.00 uur in de Priem.

Niet meedoen, wel interesse?
De ervaringen van dit traject zullen worden gedeeld met het werkveld. Hou de nieuwsbrieven van FARO en LOCUS dus in de gaten.

Meer weten?
Neem contact op met:
FARO: Gregory Vercauteren (gregory.vercauteren@faronet.be of +32 (0)2 213 10 72)
LOCUS: Nele Bogaert (nele.bogaert@locusnet.be of +32 (0)2 213 10 48)