Ename Colloquium 2009: Call for papers

Van 18 tot en met 20 maart 2009 organiseert Ename Expertisecentrum samen met de provincie Oost-Vlaanderen, het Vlaams Instituut voor de Zee, het VIOE en Stony Brook University (USA) het vijfde Ename Internationaal Colloquium. Centraal thema is deze keer 'Climates of heritage conservation: responding to the challenge of global climate change through public engagement and social innovation'.

Het driedaags colloquium wil vooral focussen op de impact van de klimaatveranderingen in de Lage Landen op zowel roerend als onroerend erfgoed. Speciale aandacht zal gaan naar gelijkaardige buitenlandse ervaringen en oplossingen. Welke ervaringen hebben buitenlandse culturele sites en landschappen met stijgende waterniveaus en toenemende overstromingen? Kunnen erfgoedconservatieprogramma's iets leren van ecologische programma's en vice versa? In hoeverre verandert de klimaatverandering het behoud en beheer van cultureel erfgoed? En in welke mate veranderen de gewijzigde klimaatomstandigheden de interpretatie en presentatie van cultureel erfgoedsites?...

Om een antwoord te vinden op deze en vele andere vragen, lanceert het Ename Expertisecentrum een call for papers. Er wordt gewerkt rond vier centrale topics:

  • Actual Site Impacts and Predictions due to Global Climate Change
  • Attitudes and Responses from heritage organizations towards Global Climate Change
  • Climate Change, Cultural Tourism, and Development
  • Widening Public Engagement and Forging Organizational Alliances

De bijdragen mogen maximum 300 woorden bevatten, moeten opgesteld zijn in het Engels en moeten voor 15 januari 2009 opgestuurd worden naar fax +32 (0)55 30 35 19 of e-mail colloquium@enamecenter.org (Willem Derde)

De volledige call for papers met onder meer een uitgebreide voorstelling van het thema kan u vinden op de website van Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting. Meer informatie kan u verkrijgen bij Eva Roels.

Conferentie
ename colloquium
call for papers
Ename Expertisecentrum