DEN doet onderzoek naar born digital collecties

Schrijvers, architecten, kunstenaars en andere cultuurmakers van nu beperken zich niet tot conventionele analoge media. Zij schrijven e-mails, modelleren hun ontwerpen in de computer, zoeken naar de artistieke mogelijkheden van het digitale. Zo ontstaat e-Cultuur. Hoe gaan Nederlandse erfgoedinstellingen om met de nieuwe producten in dit domein? Zijn er al strategieën die als voorbeeld kunnen dienen bij het opbouwen en beheren van born digital collecties? DEN doet er onderzoek naar.

Als onderdeel van het project 'Meer digitale feiten' zal DEN, daarbij geholpen door onderzoeksbureau Pleiade, in de komende maanden een oriënterend onderzoek doen naar aard en omvang van born digital erfgoedcollecties in Nederland. Daarbij wordt ook gekeken naar initiatieven op dit gebied buiten de landsgrenzen.
Kenmerk van born digital erfgoedcollecties is dat de objecten geen fysieke tegenhanger hebben. Ook typerend is dat de complexiteit van objecten enorm kan variëren, van relatief eenvoudig (zoals een notitie geproduceerd met een kale teksteditor) tot composiet (denk aan ontwerpen van gebouwen gemaakt met behulp van 3D-programma’s, waarbij er diverse bewerkingslagen en koppelingen met externe databases kunnen bestaan). Wanneer digitale producten niet in eigen beheer zijn vervaardigd – wat voor het materiaal dat erfgoedinstellingen mogen ontvangen in de regel geldt – zal men bij acquisitie al gauw op talloze bestandsformaten stuiten. Dat is een huiveringwekkend vooruitzicht.

Het onderzoek ‘Meer Digitale Feiten’ concentreert zich op het vinden van overeenkomsten en verschillen bij het onderscheiden en beschrijven van (digitale) objecten, het meten van de omvang van born digital collecties, en het ramen van de kosten van het beheer en duurzaam behoud.

Op basis van het onderzoek zal DEN instellingen straks beter kunnen helpen bij het ontwikkelen van beleid en het kiezen van een praktische aanpak bij het verwerven en toegankelijk maken en houden van deze snel aan belang winnende familie van objecten.

Meer informatie over onderzoeksproject '(Meer) Digitale Feiten'

 

digitaal erfgoed
Digitaal Erfgoed Nederland