Cultuursector geeft met stationsactie aftrap van jubileumjaar ‘50 jaar migratie’

Op donderdag 19 december deelde Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege samen met FARO, Stichting Lezen en alle steunpunten en fondsen uit de cultuursector het boekje Thuis. 50 jaar migratie uit aan pendelaars. Daarmee gaf ze het startschot voor het jubileumjaar ‘50 jaar migratie’, de herdenking van de akkoorden voor arbeidsmigratie tussen België en Marokko/Turkije. De cultuursector grijpt het herdenkingsjaar aan om verschillende activiteiten over migratie op touw te zetten.

Minibundel voor pendelaars

Thuis wordt tussen 7.00 en 9.30 uur ’s morgens aangeboden in de treinstations van Antwerpen-Berchem, Gent-Sint-Pieters, Hasselt, Kortrijk en Leuven. Nadien is het boekje beschikbaar in de winkels van de Lijn, bibliotheken en cultuurhuizen. Personen met een leesbeperking kunnen de bundel beluisteren op de website van Luisterpuntbibliotheek, FARO en Stichting Lezen.

De stationsactie is het startschot van het jubileumjaar ’50 jaar migratie’. In 2014  is het exact vijftig jaar geleden dat België akkoorden sloot met Marokko en Turkije over de zogenaamde ‘arbeidsmigratie’.

Thuis staat stil bij die migratiebeweging. De minibundel gaat over hoe en waarom mensen zich thuis voelen, en biedt portretten, feiten, cijfers en leestips. Speciaal voor deze bundel schreven auteurs Rachida Lamrabet, Rodaan Al Galidi, Joke van Leeuwen, Mustafa Kör en Fikry El Azzouzi een kortverhaal. Die verhalen worden voor mensen met een leesbeperking ingeblikt door de Luisterpuntbibliotheek en vrij ter beschikking gesteld.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Toen vijftig jaar geleden België akkoorden sloot met Marokko en Turkije over de zogenaamde ‘arbeidsmigratie’ draaide de economie op volle toeren. Het was het begin van de Golden Sixties en West-Europa had dringend nood aan sterke handen. Véél handen. Zij, en ook vele andere etnisch-culturele gemeenschappen, vonden in Vlaanderen een nieuwe thuis. Met dit boekje en tijdens het hele jubileumjaar 2014 willen we deze 'nieuwe Belgen' en hun bijdrage aan onze samenleving extra in het licht plaatsen.”

Tal van activiteiten tijdens herdenkingsjaar

Na de aftrap op 19 december vinden in de hele cultuursector tal van activiteiten over ‘50 jaar migratie’ plaats. Er staan tentoonstellingen op stapel, lezingen, wandelingen, nieuwe boeken, ontmoetingen, theater- en andere voorstellingen, kook- en proefmomenten, workshops… Een van de orgelpunten van de herdenkingsactiviteiten wordt de volgende editie van Erfgoeddag op zondag 27 april 2014, met het thema ‘Grenzeloos’.
Alle activiteiten vindt u op Uit in Vlaanderen

Meer weten?

Bekijk hier de publicatie Thuis. 50 jaar migratie:


Op www.facebook.com/vijftigjaarmigratie kan het publiek zelf het ‘thuisgevoel’ delen.

‘Thuis. 50 jaar migratie’ is een initiatief van Vlaams minister Joke Schauvliege, in samenwerking met BAM, CultuurNet Vlaanderen, Dēmos, FARO, Forum voor Amateurkunsten, LOCUS, Muziekcentrum Vlaanderen, Socius, Stichting Lezen, Vlaams Architectuur Instituut, Vlaams Audiovisueel Fonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, Vlaams Theaterinstituut. Met de steun van de Vlaamse overheid en de Luisterpuntbibliotheek.

Bron: Persbericht minister Schauvliege