Cultureel erfgoed als sociale belevenis: neem deel aan de Nina Simon leesgroep

Dat erfgoed bruisende materie is weten we allang. Maar hoe kunnen we ook anderen daarvan overtuigen? En meer nog, hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat bezoekers met elkaar in gesprek raken en zo hun ervaringen delen? Dat ze geïnspireerd raken door andere visies en meningen? Dat ze nieuwe betekenissen aan het erfgoed vastknopen? Kortom, hoe versterk je de actieve participatie in een erfgoedinstelling? Nina Simon schreef er een intrigerend boek over dat ze The participatory museum noemde, maar zeker ook voor andere erfgoedorganisaties een aanrader is.

FARO nodigt erfgoedmedewerkers uit om dit najaar het boek van Nina Simon in groep te lezen. Niet om het één en ander academisch te onderbouwen, wel om na te gaan hoe de tips & tricks van Nina in de eigen praktijk leven in de brouwerij kunnen brengen. We trekken langs vier locaties (Brugge, Mechelen, Leuven en Hasselt) die elk graag met het werk van Nina Simon aan de slag willen gaan.

Tijdens deze vier leessessies bespreken we telkens drie hoofdstukken uit haar boek: wat boeide ons? Wat is er haalbaar? Wat zouden we graag zelf eens uitproberen? Wederzijdse inspiratie is daarbij ons doel. De beste ideeën en suggesties posten we na elke sessie op een blog, zodat buitenstaanders kunnen meeleven met onze discussies!

We werken ook toe naar een afsluiter waarin we onze bevindingen aan Nina Simon zelf kunnen voorleggen. Zij komt immers op 4 en 5 maart naar Vlaanderen om met ons in discussie te gaan.

Wie zoeken we dus?

  • Erfgoedwerkers en –sympatisanten die willen nadenken over (inter)actieve participatie, en over de erfgoedbelevenis als een sociaal gebeuren.
  • Kritische lezers, die zich engageren om alle vier bijeenkomsten aanwezig te zijn.
  • Mensen die een inbreng willen doen in de discussie (louter toehoorders zoeken we niet  …).
  • Mensen die graag een en ander willen uitproberen en dit willen delen met de groep.


De data van onze bijeenkomsten (telkens van 10.00 - 13.00 uur)

  • 26 oktober (Brugge)
  • 30 november (Mechelen)
  • 14 december (Leuven)
  • 18 januari (Hasselt)


Er zijn nog slechts 5 plaatsen vrij in de leesgroep. Wie graag aan dit traject deelneemt, reageert dus best snel door een mailtje mét daarin je motivatie te sturen naar jacqueline.vanleeuwen@faronet.be.

Trefwoorden
Publiekswerking en participatie
Onderzoek en innovatie
Vrije tags
Nina Simon
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector