Collectie Antwerpen schetst portret van gevarieerde Antwerpse erfgoed

Cover De Collectie Antwerpen

Antwerpen is een rijke cultuur- en erfgoedstad: meer dan 150 organisaties verspreid over negen districten hebben een collectie of gaan er mee aan de slag. Om die rijke erfgoedvariëteit in beeld te brengen, publiceert het MAS nu De Collectie Antwerpen, een portret.

De term Collectie Antwerpen duidt op erfgoedcollecties bewaard in Antwerpse musea en heemkringen, archieven en bewaarbibliotheken, kerken en andere geloofstempels en allerlei erfgoedorganisaties. Vier grote domeinen brengen de veelheid en verscheidenheid van die Collectie Antwerpen voor het voetlicht: wat bestaat er zoal aan Antwerps erfgoed? Hoe zijn de Antwerpse collecties ontstaan en gegroeid? Wat gebeurt er achter de schermen? Wat doen we er mee?

De organisaties uit het boek zijn heel verschillend: sommige zijn groot en andere klein van omvang, sommige internationaal en andere lokaal van belang. Er werken zowel professionals als vrijwilligers. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze een collectie hebben die onlosmakelijk verbonden is met Antwerpen.

Het boek kadert in de samenwerking die het MAS wil aangaan met de stad Antwerpen. Om de vele Antwerpse verhalen te vertellen, streeft het MAS naar samenwerking met de talrijke Antwerpse erfgoedorganisaties.

De publicatie De Collectie Antwerpen, een portret telt 272 blz en is te koop in de boekhandel.